Beavatkozott az igazságügyi államtitkár: levélben kéri számon az NVB-t

2019.05.11. 15:05

Nem tartotta jogállami abszurdnak az Igazságügyi Minisztérium, hogy közleményként jelentesse meg Völner Pálnak, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárának levelét, amelyet Rádi Péternek, az Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnökének címzett.

Az MTI által teljes terjedelmében közölt levélben az áll, hogy az Igazságügyi Minisztérium "mély megdöbbenéssel értesült arról", hogy a Nemzeti Választási Bizottság elutasította a Szegedi Törvényszék kérését, és a bíróság kezdeményezése ellenére sem függesztette fel Czeglédy Csaba, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselő-jelöltjének a mentelmi jogát.

Magyarországon még nem volt példa arra, hogy köztörvényes bűncselekmény gyanúja esetén ne függesszék fel a mentelmi jogot. Ez elfogadhatatlan, a bűnüldöző szervek munkáját nehezíti és lehetővé teszi a gyanúsított számára, hogy bizonyítékokat tüntessen el, vagy az országból elszökjön. 

A magyar demokrácia történetében példátlan, hogy egyes politikai körök megpróbálják ellehetetleníteni az igazságszolgáltatás működését. Felszólítjuk az ellenzéki pártokat, hogy a törvények adta lehetőségekkel ne éljenek vissza, ne akadályozzák a bíróságokat a munkájukban.

Völner arról is írt, hogy Czeglédy Csabának az évekkel a választás kiírását megelőző cselekményen alapuló, a választási eljárással semmiféle összefüggésben nem lévő büntetőügyekben kell bíróság elé állnia - azaz "esetének a mentelmi jog lényegéhez, szelleméhez nincsen köze".

Emellett azt, hogy a mentelmi jog nem alapjog, az Alkotmánybíróság is hangsúlyozta már - éppen Czeglédy Csaba ügyében, 2018-ban

– írta Völner. Az igazságügyi államtitkár szerint:

összegezve a történteket, elmondható, hogy az NVB ellenzéki delegáltjainak magatartása semmi másra nem alkalmas, csak a jogrendszerbe vetett bizalom rombolására, a jogállam megcsúfolására.

Völner különös módon utolsó soraival úgy magyarázta levele célját: "mindezekre tekintettel kérem Elnök Urat, hogy levelemet juttassa el minden párt küldöttjének. A magyar demokrácia és Európa jövőjének ügye ugyanis nem lehet néhány politikai hazárdőr játékszere".

Írtunk a minap arról, hogy az európai parlamenti választáson a Demokratikus Koalíció listájának 36. helyén szereplő Czeglédy Csaba ellen két éve zajlik büntetőeljárás költségvetési csalás miatt, de a kampányban mint képviselőjelöltnek neki is jár a mentelmi jog. Bár a Csongrád Megyei Főügyészség szerette volna, ha továbbra is nyomozhatnak ellene, a Nemzeti Választási Bizottság kedden nem függesztette fel Czeglédy mentelmi jogát, ezért a törvény szerint a Szegedi Törvényszéknek meg kell szüntetni vele szemben a büntetőeljárást.

A mentelmi jog a választási eredmények hivatalos kihirdetéséig megilleti a jelölteket, ha pedig Czeglédyt meg is választják, akkor EP-képviselőként azután is. Ha azonban az EP-be nem jut be, akkor az ügyészségnek újra vádat kell emelni ellene, írja a lap. Ha Czeglédy EP-képviselővé válna, úgy a magyar legfőbb ügyésznek az EP elnökénél kell kezdeményeznie a mentelmi jog felfüggesztését.