István, Vajk
18 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Kampányt indít a kormány a családvédelmi akciótervről

2019.05.13. 12:41

Harminc másodperces, figyelemfelkeltő kisfilmek hagyományos, kézzel készült animációk, amelyek a gyerekrajzok világába ágyazva jelenítik meg a legfontosabb információkat - ilyen kampányt indít az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy felhívja a figyelmet a hétpontos családvédelmi akciótervre. 

Novák Katalin családügyi államtitkár hétfőn közölte, hogy júliustól lehet igényelni - legfeljebb tízmillió forintos, kamatmentes kölcsön formájában - a babaváró támogatást, amely "soha nem látott módon" segíti a fiatalokat. A támogatás feltétele, hogy a feleség 18-40 év közötti legyen. A kölcsön az első gyerek születésekor azonnal kamatmentessé válik, és a törlesztést három évre fel is függesztik. A második gyerek születésekor újabb három évre felfüggesztik a törlesztést és a még fennálló tartozás harminc százalékát elengedik, a harmadik gyerek születésekor pedig a maradék tartozást teljes egészében leírják - sorolta.

Ugyancsak júliustól már használt ingatlan vásárlásához is felvehető a csokhoz kapcsolódó kamattámogatott kölcsön, ráadásul ugyanakkora összegben mint az újhoz, azaz két gyerek nevelése vagy vállalása esetén tízmillió, három gyereknél pedig tizenötmillió forint hitel igényelhető.

A családok a jelzáloghitelek elengedésének lehetőségével is élhetnek július elsejétől: a második gyerek születése esetén egymillió, a harmadiknál négymillió, minden további gyerek születésekor pedig egy-egymillió forintot írnak jóvá.

Júliustól igényelhető a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása is: a már három gyereket nevelő vagy harmadik gyereküket váró családok két és fél millió forintos támogatást kaphatnak legalább hétszemélyes új gépkocsi vásárlásához.

A kormányhoz közel álló sajtó és a kormány is azt állítja, hogy Brüsszel megtámadta a családtámogatási programjukat, de az Európai Bizottság szerint ez nem igaz. A Magyar Nemzet viszont kitart amellett, hogy igenis támadják őket Brüsszelből, hétfőn is erről írtak, hiába cáfolta ezt a bizottság.