16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

NVB: Jogsértő, hogy Völner számonkérte a bizottságot a Czeglédy-ügyben

2019.05.13. 18:45 Módosítva: 2019.05.13. 21:52

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára a Czeglédy-ügyben az NVB tagjaihoz írott levelével, számolt be az MTI.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szombaton írt levelet Rádi Péternek, az NVB elnökének és ebben azt írta, a tárca „mély megdöbbenéssel” értesült arról, hogy az NVB nem függesztette fel Czeglédy Csaba, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselő-jelöltjének a mentelmi jogát.

Magyarországon még nem volt példa arra, hogy köztörvényes bűncselekmény gyanúja esetén ne függesszék fel a mentelmi jogot. Ez elfogadhatatlan, a bűnüldöző szervek munkáját nehezíti és lehetővé teszi a gyanúsított számára, hogy bizonyítékokat tüntessen el, vagy az országból elszökjön

– írta levelében Völner.

Az államtitkár levele miatt Czeglédy Csaba nyújtott be kifogást az NVB-hez. Az NVB 9:7 arányban meghozott döntésében megállapította, hogy az államtitkár levele megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét.

Rádi Péter, a testület elnöke a határozat-tervezet vitájában azt mondta, a minisztériumnak a választási kampányt legkevésbé érintően kellene végeznie tevékenységét. Mint mondta, az NVB döntése a választási kampány részévé vált, és a Kúria joggyakorlata szerint a minisztérium akkor tartotta volna meg a választási eljárás kereteit, ha tájékoztatás keretében eljárási hibára hívta volna fel a figyelmet, vagy ha objektíven figyelmeztet a döntés következményeire.

A miniszter vagy az államtitkár a véleményét kifejthette volna politikusként, de a közhatalmi szerv képviseletében kiadott közlemény meghaladta a jogszerűség kereteit

– mondta Rádi Péter.

Tóta Áronné választott tag a vitában úgy érvelt, hogy az államtitkár nyilatkozata nem volt jogsértő, G. Szabó Dániel (Momentum Mozgalom) pedig azt mondta, tűrnie kell a testületnek az ilyenfajta kritikát. Az NVB ugyanakkor elutasította Czeglédy Csabának a Nacsa Lőrinc KDNP-szóvivő és a Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője ellen benyújtott kifogásait.

Nacsa Lőrinc arra szólította fel a jelölt mentelmi jogának fenntartása mellett szavazó NVB-tagokat, hogy mondjanak le, különben egyenként megnevezik őket.

Halász János pedig egy sajtótájékoztatón ismertette a mentelmi jog fenntartása mellett szavazó delegáltak nevét. Az NVB mindkét esetben – 14:3 szavazati aránnyal – úgy ítélte meg, a kifogásolt mondatok beleférnek a véleménynyilvánítás szabadságába. Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.  • Hírek
  • Hírek