Az önkormányzat megvenné a Hős utcai lakásokat, de nem adják

2019.05.15. 09:27

Több lakástulajdonos is azt fontolgatja, hogy bírósághoz fordul a X. kerületi Hős utcai lakótelep ügyében, lakásaikat ugyanis ki akarja sajátítani az önkormányzat - számolt be a Népszava

Úgy tudják, kedden a Fővárosi Kormányhivatalban indult egyeztetés az érintettek között, de egyelőre nem vezetett eredményre. Az önkormányzat képviselői el sem mentek a tárgyalásra, a tulajdonosok ügyvédeikkel csak a kerületvezetés által megbízott értékbecslővel valamint a kormányhivatal képviselőjével tudtak beszélni.

A lakótömbök 317 lakásának több mint fele önkormányzati tulajdonú, a kerületvezetés pedig azon van, hogy a többit is megszerezze, a lakótelepet felszámolja, helyére pedig egy sportkomplexumot építsen.

A lakásokért alacsony, 4,9–5,5 millió forint közötti összegeket ajánlanak a tulajdonosoknak.

Az egyik érintett kedd délelőtt a kormányhivatalban azt mondta, csak azért vannak ott, hogy elhozzák a jegyzőkönyvet, és aztán mennek a bíróságra. 

Független értékbecslőt is hívtak, aki az önkormányzat által felajánlottnál jóval magasabb összegben állapította meg a lakás értékét. Az egyik tulajdonosnak például 12 millió forintra becsülték a lakását. 

A lakó szerint drogosok már nincsenek itt a razziák miatt, az önkormányzat pedig folyton csak a múltra hivatkozik.

A helyzetet bonyolítja, hogy a magántulajdonú lakások egy részét albérletként adják ki, a lakóknak nincs hova menniük.

Urbanovszky Zsuzsanna, a Hős utcai lakástulajdonosokat és a lakókat segítő Kontúr Egyesület képviselője arra is felhívta a figyelmet, a kirendelt független értékbecslő függetlensége megkérdőjelezhető, miután az önkormányzat alkalmazottjával járta a telepet. Szerinte fontos tényező az is, hogy az önkormányzat és a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. hagyta lezülleni az ingatlanokat, amik egyébként közlekedési szempontból is kiváló helyen állnak - írja a Népszava.