Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Ha olyan életszínvonal lenne, mint Nyugat-Európában, Orbán 20 másodperc alatt megbukna

4948381131463954845 HUSZ9755
2019.05.24. 19:17

Néhány száz szimpatizáns előtt péntek délután megtartotta kampányzáró eseményét a Demokratikus Koalíció. A Magyar Tudomány Akadémia székháza előtt felállított színpadon többször elhangzott, hogy a DK a legeurópaibb, és az Orbántól legtávolabbi párt. 

Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke többször is kitért arra, hogy a DK miben különbözik a többi ellenzéki párttól. Ők nem muszájból kampányoltak, mindig láthatóak voltak, és a parlamenti ellenzék közül ők építettek egyedül látható közösséget az elmúlt hónapokban - mondta. 

1075548912674752168 HUSZ9495
Fotó: Huszti István / Index

A volt miniszterelnök szerint az új, internetes közösségük 80 százaléka fiatal, 30 éven aluli, ott kommunikál velük, ahol ők is beszélnek egymással, nevezetesen az Instagramon, ahol várják, hogy mémekkel fricskát mutassanak a rendszernek. 

Gyurcsány arról is beszélt, hogy nem szabad üzleti kapcsolatba kerülni az ördöggel, mert akkor "magunk is krampuszokká válunk", megjegyezte, hogy akkor lesz boldogtalan, ha egyszer megdícséri a Fidesz. "Akkor azt fogom gondolni, hogy valamit rosszul csinálok" - mondta. 

A pártelnök beszéde után az Akadémia épülete elé megérkezett a DK kampánybusza, amellyel 36 óra alatt az ország összes megyéjébe ellátogatott a párt EP-listájának első három helyét elfoglaló politikusa: Dobrev Klára, Molnár Csaba és Rónai Sándor. 

Molnár arról beszélt, hogy Orbán nem véletlenül nem akar európai minimálbért és európai nyugdíjat Magyarországon, mert szerinte jelenleg a mélyszegénységben élők szavazatát "meg lehet vásárolni egy zsák krumplival". 

Ha olyan életszínvonal lenne itt, mint Nyugat-Európában, akkor ez a fiú 20 másodperc alatt megbukna

- jelentette ki Molnár, aki a párt EP-képviselője volt az elmúlt öt évben. A politikus hozzátette: a kormányfő kolostorba költözött, ami ugyan cellákból áll, ő ennél szűkebb, hűvésebb, jobban őrzött cellában látná szívesen Orbánt. 

Az utolsóként felszólaló Dobrev azt mondta, hogy az elmúlt 36 órában azt látta, hogy ez nem olyan nemzet, amely hagyja magát kivezetni az Európai Unióból. Az EP-listavezető álma egy olyan Európa, amelyben "ugyanolyan eséllyel indul egy magyar gyerek, mint egy dán, és ha egy magyar bemegy a kórházba, ugyanolyan egészségesen jön ki, mint egy osztrák". 

Dobrev szerint, amit Orbán csinál, az nem politika, ugyanis a politika a hétköznapi problémákkal és a közös ügyekkel foglalkozik, mint például a nyugdíj, a bérek vagy a gyerekek iskolái. A kormányfő azonban nem szokott ezekről beszélni, csak sorosozik és migránsozik - mondta a politikus. 

Dobrev szerint ma százezer család van, ahonnan a fiatal felnőttek Nyugatra költöztek, a gyerekeik nagyszülők nélkül nőnek fel, az itthon maradt idősek pedig névnapokon, szülinapokon is alig látják a családjuk. Szerinte az európai minimálbér megoldás lenne arra, hogy ne vándoroljon ki több fiatal Ausztriába, Németországba és Angliába. 

5716765746161699955 HUSZ9809
Fotó: Huszti István / Index

Arról is beszélt, hogy a szociális Európa programjának a multiadó lenne a fedezete. Szerinte a multik nemcsak Magyarországnál, de Németországnál is erősebbek, azonban ha összefogna mindenki, akkor uniós 500 milliós piaca már nagyobb mint az Egyesült Államoké, így már le lehetne ültetni a multikat az asztalhoz, és rá lehetne bírni a cégeket az igazságos közteherviselésre. 

Dobrev Klárával a héten interjút is készítettünk, ezt itt olvashatják