Azonosították a hajóbaleset áldozatait a rendőrök

F0E82342-0CCC-4A93-A686-93E5B62B4B6A
2019.06.01. 16:13 Módosítva: 2019.06.01. 16:50

Szombaton azonosították a szerdai dunai hajóbaleset hét dél-koreai áldozatát, mondta el az M1-nek Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Azt mondta, hogy a dél-koreai hatóságok közreműködésével többek között ujj- és tenyérnyomatok, és a hozzátartozóknak mutatott fényképek alapján végezték el az áldozatok azonosítását.

Virág Richárd törzsőrmester pedig arról számolt be a Híradónak, hogy az esemény bejelentése után a hatóságok öt perc alatt értek ki a helyszínre. A bejelentésben elhangzott, hogy a Margit hídnál embereket látnak a vízben. Amikor társával kiértek a helyszínre, a vízben egy férfi kiabált segítségért, akit sikerült idejében kimenteni. A törzsőrmester és társa még egy eszméletlen nőt is kihúzott a vízből, akinek azonnal megkezdték az újjáélesztését.

A Margit hídnál a Dunán május 29-én 21 óra 5 perckor a Hableány városnéző hajó és a Viking Sigyn szállodahajó ütközött.  Szombaton  felkerült az internetre egy újabb videó  a szerda esti hajóbalesetről. A videón  –  amit a Személyhajósok Szövetsége tett fel a Youtube-ra  –  az látszik, ahogy a Viking Sigyn  a Margit híd alatt utoléri a Hableányt, és nekiütközik.

A Hableány az ütközés után felborult, és másodpercek alatt elmerült, ez ezen a felvételen látható.  Az elsüllyedt hajón összesen 35 ember volt, 2 fős magyar személyzet, valamint 33 dél-koreai turista. A baleset után a mentésben részt vevők hét embert kimentettek a vízből, és további hét ember holttestét találták meg – valamennyien a Koreai Köztársaság állampolgárai.

Az eltűnt áldozatokat azóta is keresik. A hajóroncsot megtalálták a meder alján, de a mentésben résztvevők rettenetes körülményekről számolnak be. Egyelőre a magas vízállás, a nulla látótávolság és az erős sodrás miatt nem tudták megközelíteni a hajótestet.

Azon dolgoznak, hogy leárnyékolják a hajó előtti szakaszt, hogy a búvárok be tudjanak jutni a hajótestbe. Ehhez visznek a helyszínre eszközöket. Szombat délben az M1 tudósítója azt mondta, hogy szombaton már nem várható újabb merülési kísérlet.

(Borítókép: Ajpek Orsi/Index)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport