A legfőbb ügyész kiemelt üggyé nyilvánította a hajóbaleset vizsgálatát

2019.06.03. 16:16 Módosítva: 2019.06.03. 16:19

Kiemelt üggyé nyilvánította a legfőbb ügyész a dél-koreai turistákat szállító hajó balesetét. A Legfőbb Ügyészség ezt az intézkedést az ügy kiemelt tárgyi súlya és a nemzetközi összefüggés miatt hozta meg. 

A Dunán május 29-én történt baleset miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság Rendészeti Szervek Közlekedésrendészeti Főosztályán halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt indult nyomozás.

A nyomozás irányításával kapcsolatos ügyészi jogköröket a közlekedési bűncselekményekkel is foglalkozó Budapesti VI. és VII. kerületi Ügyészség teljesíti.

Az ügyészség a büntetőeljárás során szorosan együttműködik más bel- és külföldi hatóságokkal. A Legfőbb Ügyészség ezen intézkedése az átlagosnál is gyorsabb, még inkább körültekintő, nagyobb erőkkel történő eljárási lépéseket szolgálja, olvasható a közleményben.

A Viking  Sigyn  szállodahajó múlt hét szerda este borította fel az előtte közlekedő Hableányt, amely hét másodperc alatt süllyedt el. A sétahajón összesen 35 ember volt, 2 fős magyar személyzet, valamint 33 dél-koreai turista. A baleset után hét embert kimentettek a vízből, illetve további hét ember holttestét találták meg. 21 ember sorsáról nem tudni.

A Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát, Jurij C-t a nyomozók halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetése miatt hallgatták ki és vették őrizetbe, majd a bíróság egy hónapra elrendelte az előzetes letartóztatását.

A határozat szerint a férfi óvadék ellenében szabadulhat, és Budapest területén nyomkövetővel a lábán mozoghat. Az óvadék lehetősége ellen az ügyészség fellebbezett, ezért kerül másodfokra az ügy tárgyalása. 

A gyanúsítás arra épül, hogy a Viking Sigyn személyzetének fel kellett volna vennie a rádiókapcsolatot a Hableány személyzetével. Csakhogy a navigációs rendszer adatai szerint még csak kísérletet sem tettek a kapcsolatfelvételre, mi több, hangjelzést sem adtak le.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport