Jogerős az EP-választás eredménye

2019.06.11. 22:57

Jogerőssé vált a május 26-ai európai parlamenti választás eredménye, miután a Kúria a választás eredményét megállapító határozat ellen benyújtott egyetlen jogorvoslati kérelmet kedden érdemi vizsgálat nélkül utasította el, írja az MTI.

A Nemzeti Választási Bizottság múlt csütörtökön a 10 277 magyarországi szavazóköri jegyzőkönyv, a külképviseleti szavazásról kiállított jegyzőkönyv és a levélszavazás eredményéről kiállított jegyzőkönyv alapján állapította meg az EP-választás jogi végeredményét.

A határozat ellen három napon belül lehetett jogorvoslatot benyújtani a Kúriához, és határidőn belül érkezett is egy bírósági felülvizsgálati kérelem. A Kúria kedden érdemi vizsgálat nélkül elutasította a felülvizsgálati kérelmet, mert a magánszemély beadványozó ügyvédi képviselet nélkül terjesztette elő, és nem igazolta a saját ügyben eljárás feltételeit. Ezzel az EP-választás jogerőssé vált.

Az NVB várhatóan még a héten elfogadja a választás eredményéről szóló közleményt, amelyet aztán a Magyar Közlönyben tesznek közzé.  Az EP magyar tagjai a tervek szerint június 20-án, jövő csütörtökön, veszik át megbízólevelüket az Országházban.

A 2019-es EP-választás legfontosabb tudnivalóit ebben a cikkünkben szedtük össze, az érdekességet pedig itt gyűjtöttük össze.