Szúnyoginvázió és Tiborcz-adó a parlamentben

2019.06.17. 15:33 Módosítva: 2019.06.17. 17:53

A parlament hétfői ülésén a szúnyoghelyzet is terítékre került az interpellációk során. Lukács László György (Jobbik) felidézte, hogy komolyan terjed a szúnyog által terjesztett nyugat-nílusi láz Magyarországon, míg 2014-ben tíz megbetegedést regisztráltak, 2018-ban már 225-öt. Mit tesz a kormány, és van-e felelősségük a betegség terjedésében, kérdezte a jobbikos. 

Rétvári Bence Emmi-államtitkár szerint a betegség 1969 óta van jelen Magyarországon, de tény és való, hogy az elmúlt időszakban jelentősen terjed, de nem csak nálunk. Az államtitkár azzal nyugtatott, hogy a nyugat-nílusi láz az esetek 80 százalékban tünetmentesen lemegy, akkor lehet veszélyes, ha már alapból nagyon le van gyengülve a beteg immunrendszere. 

Rétvári elmondta, hogy az elmúlt időszakban Bulgáriában, Franciaországban és Olaszországban nőtt leginkább a megbetegedések száma, vagyis „láthatóan Magyarországon jobban sikerült a védekezés”. 

Ha így folytatódik a szúnyoginvázió, olyan vérszegények lesznek az emberek, mint a KDNP választási eredménye, mivel önállóan nem is indultak 

–riposztolt a jobbikos Lukács. Rétvári néhány hozzászólással később megjegyezte, hogy a Jobbik empatikusságát jelzi, hogy egy 15 ember halálához vezető betegségen viccelődik a képviselőjük, és az egész frakció nevetgélt ezen. 

Az elmúlt években brutálisan megugrottak a lakás- és albérletárak a fővárosban – kezdte a Párbeszéd frakciójában ülő szocialista Burány Sándor, aki szerint egyre nehezebb kigazdálkodni a lakhatási költségeket Budapesten. Főleg a belső kerületekben, ahol előfordult, hogy évről évre duplázódnak az albérletárak, részben az Airbnb miatt. 

Burány azt mondta, hogy ha a kormány nem talál megoldást a probléma enyhítésére, akkor fontolják meg Karácsony Gergely Tiborcz-adó nevű javaslatát, amely értelmében az 500 millió forint feletti budapesti ingatlanokat megadóztatnák, az ebből befolyó összeget pedig szociális bérlakásépítésre költenék. (A zuglói polgármester erről lapunknak adott interjújában beszélt bővebben.)

Tállai András államtitkár szerint nincs lakhatási válság Magyarországon, viszont 2010 előtt volt, mert akkor engedték, hogy emberek százezrei vagy milliói kerülhettek nehéz helyzetbe a devizahitelezés miatt. Tállait megdöbbentette Karácsony javaslata, szerinte a szocialistáknak mindig csak az adóztatás jut eszébe, amikor a hatalom közelébe kerülnek, de figyeljék a Fidesz-KDNP megoldásait, mert adóemelés helyett adócsökkentésekkel is lehet eredményt elérni – mondta Tállai. 

Az interpellációk során szóba került még az idősek helyzete, a szociális üdültetés, az egészségügyi feladatot ellátó szervezetek parkolásának könnyítése és a Tisza szeméthelyzete is.