Újabb Pride-rendezvényt zavartak még szélsőjobboldaliak

2019.06.25. 12:25

Pride-rendezvényt tartottak hétfő este az Aurora közösségi házban, az eseményt azonban ismét szélsőjobboldali aktivisták zavartak meg, írja a Mérce.

Az egyik csoportot Budaházy György testvére, Budaházy Edda vezette, és arra hivatkoztak, hogy előzetesen regisztráltak, és csak tájékozódni, vitatkozni szeretnének. A rendezők a házirendre hivatkozva megtagadták bejutásukat, és távozásukat kérték, majd rendőrt hívtak. 

A rendőrök végül kikísérték a háromfős csoport, de aztán magán a rendezvényen is megjelent két tüntető, őket is a rendőrök vezették ki. 

Legutóbb a múlt pénteken zavartak meg Pride-rendezvényt Budaházy Györgyék és a Hatvannégy Vármegye mozgalom tagjai, de hasonló történt amúlt hét elején is. 

Eközben a Mi Hazánk Mozgalom felszólította a belügyminisztert és a rendőrséget, hogy tiltsák be a július 6-ára meghirdetett Budapest Pride felvonulást. Az MTI tudósítása szerint legalábbis Toroczkai László pártelnök közölte: ha mégsem tiltják be a felvonulást, akkor bebizonyosodik, hogy Magyarországon a rendőrség politikai alapon kettős mércét alkalmaz, ezért a Mi Hazánk Mozgalom ellendemonstrációkat rendez, méghozzá a közerkölcs védelme érdekében.

A politikus felidézte, májusban a Mi Hazánk tervezett törökszentmiklósi felvonulását - amelynek keretében a "cigánybűnözők" ellen akartak fellépni - a rendőrség a "foglyul ejtett közönség" elvére hivatkozva tiltotta be. Szerinte a Pride alkalmával, amikor "több ezer deviáns készül provokálni Budapest utcáin", a foglyul ejtett közönség a sokszorosa lehet a törökszentmiklósinak.