A Lupa-tóba fulladt férfi családja kiborult a vízimentők miatt

2019.07.01. 12:06 Módosítva: 2019.07.01. 22:30

Közigazgatási hatósági eljárásban vizsgálják annak a férfinek a halálát, aki szombaton fulladt bele a Lupa-tóba.

Az esetről olvasónk tájékoztatott, a rendőrség pedig megerősítette lapunknak a tragikus kimenetelű baleset hírét. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság azt írta: 

Az esetet a Szentendrei Rendőrkapitányság közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja. Az ügyben idegenkezűség gyanúja nem merült fel.

A rendőrségtől az eset részleteire és egyéb felelősségre vonatkozóan érdeklődtünk, ám bővebb tájékoztatást, vélhetően az eset körülményeit érintő vizsgálatra tekintettel nem adtak. Információink szerint ugyanakkor a tragikus baleset a Lupa Beach területén történt, ami a rendőrségnek írt levelünkben is szerepelt, és a hatóság nem is cáfolta. A lapunkat erről tájékoztató olvasó szerint ugyanakkor az is felmerült, hogy a vízmélység nem akkora a tó ezen részén, mint amelyről a bányatavon strandolókat tájékoztatták.

Mint ismert, a Sziget Fesztivál alapítója (és a közelmúltig többségi tulajdonosa), Gerendai Károly  2017-ben határozta el, hogy nagyjából egymilliárd forintból luxusstrandot épít Budapest környékének egyik legnépszerűbb illegális fürdőhelyén, a budakalászi Lupa-tó partján. Ehhez Gerendaiék 20 évre kibérelték a tavat, amelynek egyharmadát a Sziget-alapító meg is vásárolta.

Délutánra megérkezett a Lupa közleménye:

Valóban történt egy baleset, amiért a Lupa üzemeltetői részvétüket fejezik ki a családnak.  Szombaton kora délután megkeresték a vízimentőket, hogy egy idősebb, 70 év feletti urat nem találnak, segítsenek a megkeresésben. Miután sem a strandolók, sem a családtagok nem észlelték, hogy valaki a vízben bajba került volna és a vízimentők sem észleltek hasonló esetet, a vízimentők az egyik családtaggal végigjárták az Öböl partszakaszát, benéztek minden épületbe, keresvén az eltűntet. Közben egy újabb információ érkezett arról, hogy megkerült a keresett úr, amit a vízimentő kolléga be is jelentett a belső rádióhálózaton. Majd később újra értesítették a vízimentősöket, hogy mégsincs meg a keresett személy. Ezután már motorcsónakkal pásztáztak egy nagyobb partszakaszt, hisz’ közben felmerült, hogy az Öböl Strandról elgyalogolt a keresett férfi. Miután azonban a parton nem találták, riasztották a tűzoltó búvárokat, akik a vízben később megtalálták a férfit. 

A most megjelent hírekben azonban több pontatlanság is van. Egyrészt nem a Beach, hanem az Öböl területén történt a dolog, másrészt azt határozottan cáfoljuk, hogy nincs megfelelő tájékoztatás a víz mélységéről. Lévén bányató, az köztudott, hogy mély a víz, ezért is van fokozott vízimentői szolgálat a Lupa egész területén és mindenhol táblák jelzik, hogy honnantól mélyül a víz, írták.

Késő délután pedig az elhunyt férfi családja is jelentkezett, hogy elmondják az ő verziójukat. Mint kiderült, egy chilei férfiról van szó, aki fiával együtt itt élt. Mivel rokonok jöttek hozzájuk látogatóba, elmentek együtt strandolni.

"Édesapám délután fél kettőkor szólt, hogy átúszik a tó túlsó partjára az unokájához. 74 éves volt, de egészséges volt és kifejezetten jó úszónak számított" – mondta az Indexnek a férfi fia. 

Negyed órával később viszont az unoka a nagypapa nélkül tért vissza a családhoz.  "Azt mondta, nem is találkozott vele és végig azt hitte, hogy az édesapám velünk van." A családtagok néhány percig egyedül keresték a nagypapát, később a vízimentőknek is szóltak. A család szerint érthetetlen, hogy a szakemberek csaknem egy óráig kizárólag a parton kutattak az eltűnt rokonuk után. 

"Többször is mondtuk, hogy édesapám bement a vízbe, sőt meg is mutattuk, melyik részen indult el, de nagyon sokáig csak a parton keresték. Majdnem egy óra telt el, mire egy csónakkal a vízpart közelében is elkezdték átnézni a vizet, a tó közepén viszont egyáltalán nem kutattak utána."

A 74 éves férfi holttestét végül a tűzoltó búvárok hozták fel a vízből, a kiérkező mentők pedig még több mint fél óráig küzdöttek az életéért, hiába. Az elhunyt férfi fia szerint a Lupa-tó körül csupán azt jelzik, hogy "mélyvíz",  azt viszont nem, hogy a fürdőzőknek helyenként hétméteres mélységgel kell számolniuk.

Nem az első

Alig néhány hete került nyilvánosságra, hogy egy másik férfi is a Lupa-tóba fulladt a közelmúltban. Egy kétgyermekes angol édesapa Magyarországra jött nyaralni egyik barátnőjével, ám alighogy elkezdődött a pihenésük, a férfi belefulladt a Lupa-tóba. Martin Balson egy zenei fesztivál miatt utazott Magyarországra tavaly augusztus végén egy lány barátjával, a 25 éves Sarah Darvelle-lel. Érkezésük után egy nappal úgy döntöttek, Budakalászra látogatnak a Lupa-tóhoz.

A bournemouth-i férfi úszás közben belefulladt a tóba. A nő a partról végignézte a tragédiát, írta meg nemrégiben a Daily Echo. A brit lap azt is írta, a Magyarországon és az Egyesült Királyságban is elvégzett boncolás során kiderült: a férfi egyáltalán nem fogyasztott alkoholt, és reggelizett is, mielőtt úszni ment.

Halálát fulladás okozta tavaly augusztus 25-én.

2011-ben pedig a Budakalász melletti Lupa-tavak egyikében, nem egy működési engedéllyel rendelkező strandon, hanem tiltott helyen fürdőzött egy 13 éves fiú, aki belefulladt a vízbe. A 13 éves gyerek a gyors segítség ellenére életét vesztette. Akkor a búvárok gyorsan a helyszínre értek, majd 3 percen belül kihúzták a parttól 8-10 méterre elmerült fiút, akinek az életéért hosszú ideig küzdöttek a mentősök.