Patakba fulladt a gondjaira bízott négy és fél éves gyerek, felfüggesztett börtönt kapott

2019.07.04. 14:55

Az Egri Törvényszék jogerősen egy év fogházbüntetésre, végrehajtásában két év felfüggesztettre ítélt egy nőt, akinek felügyelete alatt patakba fulladt sógornőjének négy és fél éves gyereke, írja sajtóközleményében a törvényszék.

A tényállás szerint a vádlott férjének nővére rendszeresen a vádlott nőre bízta négy és fél éves lányának és tizenegy éves fiának felügyeletét a 2017-es nyári szünetben. Reggelente a munka előtt elvitték a gyereket a nőhöz, délután pedig érte mentek. A vádlott nő azon a nyáron saját hároméves gyerekével volt otthon.

A vádlott nő házának hátsó részén a kerítés egy szakaszon hiányzott, ahonnan szabadon ki lehetett jutni az ott folyó patakhoz. A tragédia napján a vádlott nő és házastársa házimunkát végeztek, közben a négy és fél éves gyerek a kerítés hiányos részén kiment a patakhoz ahol ismeretlen körülmények között beleesett és megfulladt.

Mivel a vádlott nő nem észlelte időben, hogy a gyerek kiment a házból, és nem akadályozta meg, hogy a patakba fulladjon, a törvényszék szerint megszegte a gyerek felügyeletét vállaló személytől elvárható gondossági kötelezettséget. A vádlott mulasztása és a halálos eredmény között így oksági kapcsolat áll fenn.

A nő elismerte a bűnösségét, és már az előkészítő tárgyaláson lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, az ítéletet tudomásul vette.