Tamás
-7 °C
8 °C

21 képviselő egyszer sem szólalt fel a parlamentben

2019.07.15. 22:14 Módosítva: 2019.07.15. 23:05

Az RTL Klub híradója készített egy összeállítást arról, hogy mennyire voltak aktívak az országgyűlési képviselők a Parlamentben. A gyűjtés után azt állapították meg, hogy 21 olyan képviselő volt, aki az évben egyszer sem szólalt fel. Volt öt olyan miniszter is, aki egyetlen egyszer sem szólalt fel és a hozzájuk intézett kérdésekre sem válaszolt személyesen. 

Erről a híradó megkérdezte a kormányt, akik azt közölték, hogy a miniszterek feladata a minisztérium vezetése, a viták során őket a parlamenti államtitkárok képviselik. 

Az öt miniszter, aki egyszer sem szólalt fel 2019-ben:

  • Bártfai-Mager Andrea, nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter
  • Benkő Tibor, honvédelmi miniszter
  • Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere
  • Pintér Sándor, belügyminiszter
  • Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke

A gyűjtés során 21 olyan képviselőt találtak, akik egyszer sem szólaltak fel az idén. Köztük van Bíró Márk fideszes képviselő, aki 2010 óta csak egyszer kért szót, akkor is véletlenül. 

Összesen 17 fideszes, 1 független, 1 MSZP-s és 3 jobbikos nem kért szót, de közülük ketten az év elején lemondtak a mandátumukról. Az MSZP-ből Molnár Zsolt volt az egyetlen, aki nem szólalt fel, ő azt mondta az RTL Klub kérdésére, hogy a bizottsági munkájára koncentrál, de azt is ígérte, hogy a következő időszakban aktívabb lesz. Hadházy Ákos független képviselő viszont haszontalannak tartja a parlamenti vitát.

A legtöbbször felszólaló képviselő Rétvári Bence, az Emmi államtitkára, összesen több mint 8 órán keresztül beszélt. Orbán Viktor 27-szer szólalt fel az idén.