Virág
0 °C
2 °C

Redőnyszerelő dobálta le a molnárfecske-fiókákat a harmadikról

2019.07.15. 16:00

A mezőtúri rendőrség egy redőnyszerelőt gyanúsít természetkárosítással amiatt, hogy ledobott a harmadikról 12 molnárfecske-fiókát. A Police.hu szerint a bűncselekményt egy debreceni lakos követte el.

Az 56 éves férfi gyanúsítotti kihallgatásán elmondta, hogy 2019. június 29-én délelőtt egy túrkevei társasháznál redőnyöket szerelt fel egy harmadik emeleti lakás ablakaira, teraszajtójára.

A redőnytokok felrakása miatt az ablakpárkány felső részén lévő fecskefészkeket levette, abból a molnárfecske-fiókák kiestek, amelyeket lesöpört az erkélyről.

A 12 fiókából hat elpusztult. A hat életben maradt madarat a Természetvédelmi Őrszolgálat vette gondozásba, néhány napos táplálás és megfigyelés után pedig a közelben olyan molnárfecskefészkekbe adoptálta őket, ahol hasonló korú fiókák voltak.

A rendőrség a nyomozás iratait az ügyészség részére megküldte.

A molnárfecskék Magyarországon védettek, eszmei értékük példányonként 50 ezer forint.

Mint már többször megírtuk, ha nem történik drasztikus változás, 2020-ra eltűnhetnek a fecskék Magyarországról. A molnárfecskék száma 65 százalékkal, a füsti fecskéké 44 százalékkal, a partifecskéké 30 százalékkal csökkent tíz év alatt. Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője szerint tavaly ugyan nem csökkent tovább a fecskék száma,

de a korábbi évtizedekhez képest így is körülbelül egymillió egyed hiányzik Magyarországról.