Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Augusztusra talán elkészül Fonyód feltúrt szabadstrandja

2019.07.16. 08:58

Június végén jártunk a helyszínen, és írtunk hosszabban arról, hogy öt délnyugat-balatoni szabadstrand van végig túrva, hegyekben áll a lerakásra váró térkő, munkagépek jönnek-mennek a parton, már amikor éppen nem szakad az eső, megakasztva ezzel a munkát újabb napokra. A későn kiírt pályázat eredménye az lett, hogy durván belenyúlt a nyárba a strandok felújítása, miközben a polgármesterek azt mondták, nem lehetett kihagyni a több százmilliós fejlesztés lehetőségét.

A strandok közül már akkor is a leglátványosabban problémás a fonyódi Árpád part volt, mert itt végig hosszában kellett feltúrni a partot egy futópályához, és a szabadstrand hossza több mint egy km. Akkor, június végén a település polgármestere azt mondta, két hét halasztást kértek és kaptak, így nem június 30-a, hanem július 15-e lett az új határidő, amikorra el kell készülniük. Az ATV riportjából kiderült:

Ezt a határidőt sem sikerült tartani, a legújabb kitűzött cél július vége lett.

Hidvégi József, Fonyód fideszes polgármestere az Indexnek június végén elmondta, hogy a felújítás kései indulást az is akadályozta, hogy májusban hosszú napokig csak esett, amikor nem lehetett földmunkákat végezni. És ez azóta többször is előfordult: nagy esőnél kénytelenek levonulni a munkások.

Az ATV-nek a polgármester most július közepén azt mondta:

A végleges időpont július 31-e, ezt az időpontot kaptuk a végleges befejezéshez, az összes strand munkálatainak befejezéséhez. Konkrétan a futópálya 23-ára fog elkészülni, és utána van még tereprendezés

A polgármester szerint a kivitelezést lassította, hogy esett az eső és az is, hogy a munkaterülethez túl közel van a víz, teszi hozzá az ATV.

Az Indexnek nyilatkozó helyiek június végén arról beszéltek, hogy nem értik, a turisztikai ügynökség, ha már nem tudta hamarabb kiírni a pályázatot ezekre a felújításokra, akkor miért nem időzítette inkább a szezon utánra, hogy ne vegyék el a fél nyarat ezektől a strandoktól. Az időzítésre mi is rákérdeztünk az MTÜ-nél, de erre nem kaptunk választ, csak annyit írtak:

A fejlesztések többsége a megvalósítási határidőig, június 30-ig befejeződik, így már az idei nyár hátralévő részében, majd a következő strandszezonokban a megújult, magasabb minőséget biztosító szolgáltatásokat élvezhetik a szabadstrandokat látogató magyar családok és külföldről érkező turisták.