Loholt utánuk a vörösiszap szörny

33
2019.07.16. 05:07

"Mindent elnyelt ez az iszap. Minden vörös volt. Ahogy beértem az útról ott egyből azt láttam, hogy haza se tudok menni. Híd se volt. Semmi"

- így emlékszik Völler Károly Magyarország legsúlyosabb ipari katasztrófájára. 800 méterre állt családi háza a kolontári vörösiszap-tározótól, a kétgyerekes családnak mindene odalett.

2010. október 4-én szakadt át a veszprém megyei Ajka közelében található vörösiszap-tározó gátja, a kiömlő 6-700 ezer köbméter erősen maró, lúgos vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt.

A VEGYI KATASZTRÓFÁBAN TÍZ EMBER MEGHALT, TÖBB MINT KÉTSZÁZAN MEGSÉRÜLTEK ÉS TÖBB SZÁZ HÁZ VÁLT LAKHATATLANNÁ.

Az iszap néhol két méter magasan hömpölygött, melléképületeket, kocsikat, kerítéseket, állatokat sodort el. Utak, közművek, vasúti sínek sérültek meg, többek között egy gázvezeték is, és szennyezetté váltak a környező folyók, köztük a Marcal vize is. Becslések szerint a kár 55 milliárd forint körüli volt.

Harmadik, negyedik osztályosok elkezdtek az életükért futni és futottak a Várkertből és a szörny, a vörösiszap szörny utánuk loholt"

- emlékszik a tragédiáról tavaly készült videónkban Czeidli József, devecseri pedagógus.

Az iszap úgy vitte az autónkat, mint a papírhajót

A nyilatkozatakor nagyon hosszú ideje zajlott a tárgyalássorozat (többször újraindították), 2010 óta nem lehetett tudni, hogy ki vagy kik a felelősek a katasztrófáért. A per során végig az volt a kérdés, hogy a tározót üzemeltető cég, a Mal Zrt. vezetősége, munkatársai hibáztak (ők állnak most a vádlottak padján) vagy pedig már a kilencvenes években eleve rosszul tervezték és építették meg a kiszakadt tározórészt, és a tragédia emiatt elkerülhetetlen volt. 

Jogerősen még mindig nem derült ki, hogy ki a felelős a katasztrófáért, habár elsőfokon már született ítélet idén februárban. A Győri Törvényszék ítélete szerint a Mal Zrt. vezetősége és munkatársai bűnösek abban, hogy a vörösiszap kilenc éve kiöntött a tározóból. A vállalat egykori két vezetőjét 2 év hat hónap, illetve 2 év letöltendő szabadságvesztésre ítélték, nyolcan felfüggesztett fogházbüntetést, megrovást kaptak. Öt vádlottat felmentettek. A döntés a vádlottak többségénél nem jogerős, az ügy másodfokon folytatódik.

Önnek is van témája a megyéjéből?
Küldje el nekünk!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport