Október 13-ára írta ki az önkormányzati választást Áder János

D KOM20141012025
2019.07.26. 09:57

Csaknem napra pontosan 5 évvel az előzőt követő időpontra, azaz október 13. vasárnapra tűzte ki Áder János köztársasági elnök a 2019. évi önkormányzati választást. Az államfő azt írta:

Az 1990-ben megtartott első szabad választások óta minden alkotmányos feltétel adott ahhoz, hogy magunk döntsünk saját sorsunkról, a jelenünket és jövőnket meghatározó kérdésekről.

2019 őszén a rendszerváltoztatás óta nyolcadik alkalommal nyílik lehetőségünk, hogy önkormányzatainkról döntsünk. Ezért Magyarország köztársasági elnökeként arra biztatom minden honfitársamat, hogy állampolgári jogával élve vegyen részt az idei önkormányzati választáson, melynek időpontját az Alaptörvény előírásaival összhangban 2019. október 13-ára tűzöm ki.

Az államfői időpont-megjelölést követően a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) is kitűzheti a nemzetiségi önkormányzati képviselők választását, ez utóbbira ugyanis az a választási szervnek van jogosultsága.

Az alaptörvény szerint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását októberben kell megtartani, a választási eljárásról szóló törvény szerint pedig a választást úgy kell kitűzni, hogy a szavazás napja a kitűzés napját követő 70. és 90. nap közé essen.

Áder János 4 októberi vasárnap közül választhatott, idén az első ilyen, október 6-a azonban az aradi vértanúk emléknapja, amelyet a magyar kormány 2001-ben nemzeti gyásznappá nyilvánított, így az államfő elkerülte ezt az évfordulót. Hasonlóképp a 20-i és 27-i időpontokat, mert azok túl közel lehettek volna a nemzeti ünnephez, október 23-ához. Lehetséges dátum maradt tehát október 13-a, amellett az államfő döntött.

Öt évvel ezelőtt szintén október második vasárnapján, 12-én tartották a voksolást. 2010-ben és 2006-ban október első vasárnapjára írták ki az önkormányzati választást: 2010-ben október 3-án, 2006-ban október 1-jén volt. 2002-ben és 1998-ban a hónap második felében tartották a szavazást: október 20-án, illetve október 18-án. (1990-ben még két fordulóban volt a szavazás, szeptember 30-án és október 14-én, 1994-ben pedig – akkor még nem volt meghatározva, hogy októberben kell lennie a szavazásnak – december 11-én.)

Az önkormányzati választáson a megyei (fővárosi) és helyi (kerületi) önkormányzati képviselőket, a polgármestereket és a főpolgármestert, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselőket választják meg.

A megyei és helyi önkormányzati választáson azok választhatnak, akiknek az adott településen/megyében van az állandó lakcímük. A magyar állampolgárság nem feltétel, de ennek hiányában regisztrálni kell ahhoz, hogy valaki önkormányzati képviselőt és polgármestert választhasson. A nemzetiségi önkormányzati választáson pedig az szavazhat, aki megadott határidőig az adott nemzetiséghez tartozónak vallja magát.

Áder döntése azt is jelenti, hogy az augusztus 20-i állami ünnep még viszonylagos nyugalomban kellene, hogy teljen, hiszen:

  • a hivatalos választási kampány a szavazást megelőző ötvenedik napon kezdődik, azaz október 13-a esetében augusztus 24-én.
  • Képviselő- és polgármesterjelölteket, megyei listát ajánlani augusztus 26-ától, hétfőtől lehet. 
  • A választáson a képviselőjelöltek, a polgármesterjelöltek és a főpolgármester-jelöltek szeptember 9-én 16 óráig adhatják le ajánlóíveken összegyűjtött ajánlásaikat. A jelölteknek településtípusonként és választási típusonként eltérő számú ajánlást kell összegyűjteniük.
  • A jelöltek és a jelölőszervezetek listáinak nyilvántartásba vételéről a választókerületi bizottságok döntenek, négy napon belül. A listákat szeptember 10-én 16 óráig lehet bejelenteni.
  • Aki a szavazás napján nem a lakóhelyén, hanem a tartózkodási helyén (régi nevén: ideiglenes lakcím) akar élni a választójogával, október 9-éig kérheti átjelentkezését. A választáson csak az jelentkezhet át, aki a választás kitűzése előtt legalább harminc nappal létesített tartózkodási helyet és a tartózkodási hely érvényessége legalább a szavazás napjáig tart.

(Borítókép: Plakát a salgótarjáni 18. számú szavazókörben a József Attila Művelődési és Konferencia Központban az önkormányzati választás napján 2014. október 12-én. MTI Fotó: Komka Péter)