A rendőrség nem nyomozhat a gyanús rendőrségi Microsoft-beszerzések után

2019-07-18T000000Z 409192125 RC18110875F0 RTRMADP 3 MICROSOFT-RE
2019.08.01. 19:00 Módosítva: 2019.08.01. 19:34

A rendőrség nem, csak az ügyészség indíthat nyomozást a magyar rendőrség 2014-es    szoftverbeszerzésénél elkövetett visszaélések felderítésére, válaszolta az Országos Rendőr-főkapitányság a 24.hu kérdésére. 

Korábban a lap írta meg, hogy  az Egyesült Államok igazságügy-minisztériuma által közzétett Microsoft-jelentésben a magyar rendőrség 2014-es szoftverbeszerzésének anonimizált vizsgálati anyagán keresztül mutatták be a beszerzéseknél felmerült visszaélésgyanús eseteket.

Az amerikai hatóságok szerint a Microsoftot és a cég magyarországi viszonteladóit sok esetben előre beavatták a készülő állami szoftverbeszerzések részleteibe. A magyar Microsoft arra hivatkozva, hogy csak engedéllyel lehet megszerezni az állami megbízásokat, engedélyt kért az amerikai anyacégtől az árak leszállításra, a magyar megrendelővel viszont a teljes árat fizettették meg. Az így keletkezett haszon volt a korrupciós alap, írja a lap.

Hadházy Ákos független képviselő kutatásai alapján az amerikai jelentésben név nélkül említett esetek a Belügyminisztérium fennhatósága alá tartozó állami informatikai cég, a NISZ Zrt. és az ORFK beszerzéseit érintették. A Napi.hu emellett azt írja: az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének (SEC) most nyilvánosságra hozott jelentése szerint

az ORFK mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és az Oktatáskutató és Fejlesztési Intézet (OFI) is érintett a Microsoft magyarországi vesztegetési ügyleteiben.

Az amerikai Microsoftot egy peren kívüli egyezség keretében idén júliusban 8,75 millió dollárra (7,3 milliárd forintra) büntették. A cég vállalta, hogy világszerte megváltoztatja a közigazgatási szoftverértékesítési eljárását.  

Az ügyben Magyarországon nem indult eljárás. Az ORFK azt válaszolta, hogy a büntetőeljárásról szóló törvény szerint a hivatalos személy által elkövetett hivatali vesztegetés, illetve hivatali vesztegetés ügyében kizárólag az ügyészségnek van hatásköre nyomozást indítani.

Ehhez azonban feljelentésre van szükség, ilyet azonban eddig sem az Amerika Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma, sem más amerikai hatóság nem kezdeményezett. A feljelentést várhatóan megteszi Hadházy Ákos, aki egy élő Facebook-videóban jelentette be: a magyar hatóságokhoz fordul az ORFK és a NISZ szoftverbeszerzése ügyében.

Hadházy Ákos a bejelentés helyszínéül az Állatkeretet választotta a háttérben egy tevével, amivel a rendőrség Teve utcai székházában folyó visszaélésekre akarta felhívni a figyelmet. 

(Borítókép: Mike Blake / Reuters)