Orrfacsaró trágyaszag terjeng Budapesten és környékén

2019.08.08. 17:18 Módosítva: 2019.08.08. 22:16

Több olvasónk is jelezte délután, hogy nagyon büdös van Budaörs, Budafok, Kamaraerdő és Gazdagrét környékén. Később már tömegével érkeztek a levelek, és szép lassan kiderült, egész Budapestet és környékét beterítette az orrfacsaró bűz, mindenhol érezni a szarszagot. Kollégánk a Sziget fesztiválról is jelentette, hogy ott is nagyon zavaró a bűz.

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere Facebook oldalán azt írta, állítólag Zsámbékon nedvestrágyáznak, és a nagy szél viszi szét.

Megkeresésünkre elmondta, már reggel óta érezni a városban a szagot, ő először azt hitte, Budaörsön kell keresni az okát, és közteresek kutatták, honnan terjed a bűz. "Már azon gondolkoztam, hogy helikopterrel keressük, de aztán a törökbálinti rendőrőrstől azt az információt kaptam, hogy Zsámbékról jön a szag" – mondta. 

Zsámbékon nem érezni a bűzt, mondta el az Indexnek Horváth László, a település polgármestere, aki épp a kertjében ül. Hozzátette, nincs Zsámbékon olyan cég, ami trágyázna, így biztosan nem onnan jön a szag. Ő arra gyanakszik, hogy a gyermelyi gyár lehet a forrás, ahol minden évben kiszórják a tyúktrágyát.

shutterstock 533931976
Fotó: Shutterstock

Telefonon kerestük a gyermelyi tésztagyárat, de egyelőre nem sikerült elérni őket.

"Nincs mérgező anyag a levegőben, csak kellemetlen szaga van a trágyázásnak" - válaszolta kérdésünkre Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivő-helyettese. Előbb ugyan azt mondta, hogy a bűz forrása Zsámbékon van, később azonban korrigálta a hírt, hogy mégsem Zsámbékról jön a szag. 

Csámpai Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője lapunknak elmondta, nem tudják behatárolni, pontosan honnan terjed a bűz,  de ezzel a katasztrófavédelemnek amúgy sincs feladata, így nem is keresik. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat is reagált Facebook oldalán a gyorsan terjedő hírre. Azt írják, "nem kifejezetten időjárási, de mindenképp légköri jelenség Budapesten...a város több, egymástól távol eső pontjáról is azt jelentették, hogy konkrétan *szag van."

Budapesten a koraesti órákban enyhe nyugati szél fúj, azaz valóban a Zsámbéki-medence felől érkezik a levegő. Csakhogy a térség mintegy 30 kilométerre van a főváros központjától, így, bár nem kizárt, nem is túl valószínű, hogy tényleg arrafelé lenne a szarszag forrása.

Érdekesség, hogy napra pontosan 13 évvel ezelőtt is penetráns bűz terjengett Budapesten, akkor az ürülék és a hányadék keverékeként írták le az olvasók a szagot. 2006-ban kollégánk arra gyanakodott, hogy eldugult a szennyvízcsatorna a nagy esőzések miatt. A csatornázási művek három szippantós kocsival kereste a szag forrását.