Kínaiakhoz kerül a mátyásföldi Ikarus-telep

2019.08.17. 08:05

Megveszik a főváros egyik legnagyobb és legrosszabb állapotban lévő ipari parkját. A hírt a XVI. kerület polgármestere jelentette be először az önkormányzat honlapján közreadott videó-interjújában, majd egy rövid információ megjelent a Fejlődő kertváros című kerületi újság augusztus 14-i számának címoldalán is, vette észre a Népszava.

A lap idézte Kovács Péter nyilatkozatát. A polgármester arról beszélt, hogy egy olyan kínai háttérrel rendelkező magyar cég lenne a vevő, amely fő tevékenységként elektromos autók összeszerelését végezné a területen, emellett kínai áruk elosztó raktárbázisát hozná létre.

Az egykori budapesti Ikarus-gyár egyik még meglévő csarnoka Mátyásföldön (Az egykori gyárról készült nagyképes cikkünkért kattintson a fotóra!)
Az egykori budapesti Ikarus-gyár egyik még meglévő csarnoka Mátyásföldön (Az egykori gyárról készült nagyképes cikkünkért kattintson a fotóra!)
Fotó: Nagy Attila Károly / Index

A tulajdonosváltás jogi folyamata épp csak elkezdődött, így a vevőkről hivatalosan nem lehet ennél többet tudni, írja a Népszava. Hiába keresték a terület tulajdoni lapján végrehajtóként megnevezett ifjabb Dienes Árpád irodáját, nem adtak felvilágosítást a megállapodás egyetlen részletéről sem, a vásárlás tényét viszont nem cáfolták, ahogy az eddigi tulajdonos Felikon Kft. munkatársai sem, bár a cég vezetői elzárkóztak minden nyilatkozattól és még a 28 hektáros, teljesen lepusztult ipari park fotózásához sem járultak hozzá.

A Mátyásföld és Sashalom határán fekvő iparterület tulajdonosa a Felikon Kft-n keresztül a holland Atlas Estate Limited ingatlanbefektető csoport. 2006-ban és 2009-ben még pályázatokat nyertek csarnokfelújításra és inkubátorház fejlesztésre, de az Opten céginformációs adatbázisa már jó ideje a kiemelten magas kockázatú cégek között tartja nyilván a vállalkozást.

A tartozások miatt több jelzálogjogot is bejegyeztek a területre, így ma még nehéz megmondani, hogy az önkormányzat hozzájuthat-e egyetlen fillérhez is a felhalmozott adótartozások fejében, pedig ezek összértéke sok százmillió forint. 

A XVI. kerületiek közt nyílt titok, hogy éles ellentét volt a Felikon Kft. vezetői és a polgármester között, de arról ellentmondó hírek terjednek, hogy Kovács Péter azért akadályozta meg a cég minden korábbi fejlesztési kísérletét, mert nem akarta, hogy lakópark legyen az ipartelepből, vagy azért haragudott, mert a vállalkozás hosszú évek óta nem fizetett egyetlen fillér adót sem a kerület kasszájába. 

A helyi hírek szerint csak 2012-ben az ingatlan tulajdonosának építmény és telekadó címén 160 millió forintot kellett volna befizetni a kerület kasszájába, de a polgármester videó-nyilatkozatából az derül ki, hogy hosszú évek óta nem fizettek egy fillért sem.

A mostani, sikeresnek látszó végrehajtási árverést a papírok szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kezdeményezte, bár a kerületi lap szerint az önkormányzat. A hét elején elküldött kérdéseikre ugyanakkor nem érkezett válasz.

Frissítés: az önkormányzati felelősséget firtatja a kerületben induló ellenzéki polgármesterjelölt is. Cikkünk megjelenése után legalábbis közleményt küldött az Indexnek Nemes Gábor. "Akár a hanyag kezelés vétségét is felvetheti a tény, hogy a XVI. kerületi önkormányzat hosszú évekig nem hajtott be sok százmillió forintos adóhátralékot az Ikarus-telep korábbi tulajdonosától" – reagált a hírre, szerinte ugyanis az, hogy az ipartelep korábbi tulajdonosa ellen végül felszámolási eljárás indult, de ezt sem a kerület, hanem a NAV kezdeményezte, egyértelműen kerületvezetési problémát jelez, hiszen a kerület és annak lakossága több százmilliós bevételtől esett el.

Az ellenzéki polgármesterjelölt úgy véli, a kerület vezetésének most is meg kellene kérdeznie az itt élőktől, hogy milyen tevékenységet látnának szívesen a területen, mielőtt kiadná az engedélyt egy – állítólag – elektromos autók összeszerelésére és elosztó telepként való működésre. Nemes leszögezte: megvizsgálják a körülményeket, s azt, hogy valóban hanyag kezelés történt-e. Amennyiben igen, az ellenzéki képviselőjelöltekkel közösen megteszik a szükséges lépéseket.