Kósa Lajos szerint nem is az őserdő, csak a bozótos ég

2019.08.26. 20:46

Nem az őserdő ég, csak a bozótos, kommentálta Kósa Lajos a brazíliai erdőtüzeket a Kossuth Rádióban. A hvg.hu szúrta ki az RTL Klub esti Híradójának riportját, amely a Fidesz önkormányzati kampányfőnökének, az Országgyűlés honvédelmi bizottsági elnökének kampánynyitányt követő, hétfő reggeli rádiós interjúját elemezte. Ebből derült ki, hogy Kósa Lajos szerint az ellenzék a „bozóttüzeket” arra használná fel, hogy Orbán Viktort lejárassa.

Ugyanakkor a Kossuth Rádió felvételén konkrétan azt mondta:

Persze nem az őserdő ég, mint láthatjuk a képeken, hanem az a bozótos, ami nem őserdő. De ez most mindegy, a részletekbe nem kell belemenni.

Az  RTL Híradó  megkereste Kósát, hogy elmondja, pontosan milyen bozótokra gondolt, de ő nem válaszolt a televízió megkeresésére.

Az elmúlt napokban már világossá válhatott, Kósa Lajos tévedhet. Az Amazonas vidékén pusztító súlyos erdőtüzek a magas hőmérséklet, a csapadékszegény időjárás, a szárazság, valamint az erdőirtások miatt idén súlyosabbnak bizonyultak, és tovább terjedtek a korábbiaknál – így vélhetően a bozótosnál is, ami szintén az esőerdő része. A hatalmas tűz a NASA VIIRS felvételén is látszik.

A helyzet súlyosságát az is jelezheti, hogy azonnali 20 millió dolláros segélyt ajánlottak fel a G7 országcsoport tagjai az Amazonas-medencében fekvő országoknak az erdőtüzek megfékezésére, illetve hosszú távú globális projektet kezdeményeznek az amazóniai esőerdő védelmére. Csakhogy az ország populista elnöke és kormánya, úgy tűnik, visszautasítja a felajánlást.  • Tippek
  • Bankszámla