Elnézést kért Készéktől a Soproni Egyetem, amiért nem mehetnek oda, de nem mehetnek oda

2019.09.04. 13:23

A Soproni Egyetem a kampányidőszakra tekintettel nem engedte, hogy a tulajdonában álló Ligneum Látogatóközpontban a Szabad Piac Alapítvány rendezvényt tartson – lényegében így foglalható össze az egyetem reakciója.

Az ügy előzménye, hogy a Magyar Hang megírta: a vidéki választók aktivitásáról, inaktivitásáról, az információáramlásról és a média szabadságáról rendezett volna konferenciát a Szabad Piac Alapítvány szeptember 5-én Sopronban, a Soproni Egyetem azonban két nappal az esemény előtt váratlanul felmondta a civilekkel küldött szerződést. A rendezvényen mások mellett felszólalt volna Kész Zoltán volt országgyűlési képviselő, valamint Varga Norbert egyetemi docens, az ellenzék soproni polgármesterjelöltje is. Kész a Magyar Hangnak elmondta, kedd reggel kapott egy emailt a kft.-től, hogy az augusztus 26-án kötött szerződést egyoldalúan felbontják. Szerinte egyértelműen politikai motivációjú döntés született.

A Soproni Egyetem szerdán azt közölte, hogy az egyetem vezetősége, a szenátus által elfogadott Rendezvényszervezési szabályzat és Etikai Kódex alapján felülvizsgálta az Universitas Fidelissima Kft. által kötött szerződést, ami az egyetem tulajdonát képező Ligneum Látogatóközpont a Szabad Piac Alapítvány számára történő bérbeadására irányult. „A rendezvényen szervezőként és résztvevőként jelenik meg Dr. Varga Norbert polgármesterjelölt, így a kampányidőszakra tekintettel az esemény – figyelembe véve a kerekasztal beszélgetés politikailag érzékeny témáját is - álláspontunk szerint egyértelműen politikai rendezvénynek minősül” – írták.

Hozzátették: a Soproni Egyetem Rendezvényszervezési szabályzata és Etikai Kódexe azonos és követendő elveket szab rendezvények esetén az egyetemi infrastruktúra használatára vonatkozóan.

Ezen kötelező érvényű előírások alapján, nem pedig politikai motivációból döntött az egyetem vezetősége arról, hogy a politikai célú rendezvény részére az egyetem infrastruktúrájának használatát nem engedélyezi

– olvasható a közleményben.

Mindenesetre az egyetem „a rendezvényhelyszín bérletére vonatkozó szerződés egyoldalú felmondásából eredő kellemetlenségekért ezúton kér elnézést az érintettektől”.