Alighogy leléptek az emberei Schmidt Máriától, a kormány hozzányúlt az általa szervezett emlékév pénzeihez

2019.09.05. 15:34

Schmidt Máriát augusztus 27-én hagyták ott néhány kivétellel az emberei a XXI. Század Intézetben, amit az intézetet vezető Schmidt puccsként értékelt.

Ezután bő egy héttel, szeptember 4-i dátummal a kormány hozott egy határozatot, amely módosít a Schmidt Mária által kormánybiztosként szervezett "30 éve szabadon" emlékév pénzügyein (a Magyar Közlöny itt olvasható, a 6166. oldalra kell tekerni). A határozatot Orbán Viktor szignózta.

Egyelőre nem világos, hogy milyen súlyú a módosítás, illetve van-e összefüggés a két történés között, mindenesetre a következő a helyzet:

  1. a Schmidt által szervezett programok és kezdeményezések megvalósítására eddig a Miniszterelnökséget vezető miniszter (Gulyás Gergely) és a külgazdasági és külügyminiszter (Szijjártó Péter) útján érkezett a pénz, és ők voltak a pénzügyminiszterrel együtt a felelősök is. Most harmadik kijelölt szereplőként megjelent Rogán Antal, azaz a miniszterelnök kabinetfőnöke is, és ő is bekerült a kijelölt felelősök - immár négy miniszterre bővült - körébe is.
  2. az idei évre tervezett 3 milliárdos költségvetésre eddig semmilyen megkötést nem tartalmazott a határozat, a módosítás viszont már megszabja, hogy ebből ki mennyit kezelhet. Kerekítve 556 millió érkezhet Rogán minisztériumából, 2 milliárd 271 millió Gulyásékon, 172 millió Szijjártóékon keresztül érkezik az emlékévre.