13 ajánláson múlik a Jobbik Pest megyei listája

2019.09.13. 10:43

4901 érvényes ajánlás kell, hogy egy szervezet listát állítson Pest megyében. Ez sikerült is a Fidesz-KDNP-nek, a DK-nak, a Momentumnak és az MSZP-nek, a Jobbikot azonban nem vette nyilvántartásba a választási bizottság, értesült az Index. 

Az elutasítás nem jogerős, a Jobbik fellebbez a döntés ellen. A párt a kérdésünkre azt mondta, hogy

a Jobbik több mint 5600 ajánlást adott le, de az első körös ellenőrzésnél csak 4888 ajánlást találtak érvényesnek. Itt a második körös ellenőrzés során kiderült, hogy jóval több az érvényes ajánlás, mint amit az első körös átnézésnél érvényesnek találtak, így a Jobbik természetesen fellebbezést nyújt be a Nemzeti Választási Bizottsághoz.

Vagyis 13 ajánláson múlik, hogy lehet-e szavazni a Jobbik listájára a Pest megyei településeken (Budapesten nem lehet a Pest megyei közgyűlés tagjaira szavazni). A dolog azért meglepő, mert 2014-ben a Jobbik még a második legerősebb párt volt 18,2%-kal. A párt 68 ezer szavazatot kapott, és ezzel 8 képviselőt küldhetett a testületbe. Most 980 005 választópolgár él a megyében, ebből kell 4901 szavazó támogatását elnyerni.

A Jobbik tavaly még a második legerősebb párt volt országosan, de láthatóan megviselte a szervezetet a tavalyi belső válság és a Mi Hazánk mozgalom kiválása. Budapesten a párt három helyen állít polgármester, fővárosi kompenzációs listát nem állít, Fejér megyében pedig nem tudta összeszedni a megfelelő számú ajánlást a párt, így nem Fejérben nem lesz a szavazólapon a Jobbik.