Szabina
2 °C
15 °C

A Fidesz, az IKSZ és a közmédia 800 ezret kénytelen fizetni a Menedék Egyesületnek

2019.09.19. 15:23

Megsértette a Menedék Egyesület jó hírnevét a közmédia, a Fidesz és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) – mondta ki csütörtöki, elsőfokú ítéletében a Fővárosi Törvényszék.

Az ítélet szerint az IKSZ alelnökének ugyanott, a Menedék irodája előtt kell felolvasnia a bírósági ítéletet, ahol a kampányban a szervezet jó hírnevét megsértették.

Emellett a Fideszt, a közmédiát és az IKSZ-et arra kötelezte az ítélet, hogy közösen 800 ezer forint sérelemdíjat fizessenek a Menedéknek. A Menedéket a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviseli az ügyben.

A TASZ a közleményében azt írja, a Menedéket a kormánypártok politikai okokból ellenségnek nevezték ki és nyilvánosan démonizálták, a közmédia pedig kiszolgálta őket ebben, amikor úgy számolt be álláspontjukról, hogy a Menedéknek esélyt sem adott arra, hogy a jóhírnevét sértő állításokra reagáljon, ezzel pedig a kormánypártok propagandaeszközeként viselkedett ahelyett, hogy a valós tájékoztatást szolgálta volna.

Az IKSZ alelnöke, Tisóczki Flóra  tavaly sajtótájékoztatót tartott a Menedék Egyesület irodája előtt, amelynek bejáratára “Bevándorlást Támogató Szervezet” matricát ragasztott, és arról beszélt, hogy harcolni kell a bevándorlást támogató szervezetek ellen. Tisóczki Flóra a Menedék egyik tagjának korábbi interjúját kiforgatva azt állította, hogy “az egyesület vezetői elismerték, (...) hogy a bevándorlás azért is jó, mert mindenhonnan olyanok érkeznek, akik eleve jobbak, mint a hazai népesség”. Melegh Attila migrációkutató szociológus az interjúban ezzel szemben arról beszélt, hogy a kutatások szerint jellemzően a magyar népességnél magasabban képzett emberek érkeznek hozzánk a világ más pontjairól, az interjút pedig nem a Menedék Egyesület tagjaként, hanem a Corvinus Egyetem docenseként adta, írja a TASZ.

A sajtótájékoztatón az is többször elhangzott, hogy a Menedék Egyesület “a Soros által pénzelt szervezetek egyike, és azon dolgoznak, hogy Magyarországot bevándorló országgá csinálják, Magyarországra behozzák a migránsokat”. A Menedék Egyesület tevékenysége ezzel szemben valójában arra terjed ki, hogy a Magyarországon jogszerűen élő külföldieknek társadalmi beilleszkedését segítse.

Az alperesek tudatosan közöltek valótlan tényeket, néhány héttel azután, hogy a parlamenti kormánytöbbség által elfogadott “Stop Soros” törvény hatályba lépett, és a magyar társadalomban tetőzött a kormány által felkorbácsolt idegenellenesség, írja a TASZ. Ilyen környezetben azt állítani a Menedék Egyesületről, hogy illegális bevándorlókat telepít az országba, különösen súlyos jogsértésnek minősül.

A valótlan kijelentéseket tartalmazó sajtótájékoztatóról készült felvételt a Fidesz és a közmédia híradóját gyártó Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. terjesztette, miközben a Menedéknek nem adtak lehetőséget, hogy elmondhassa, valójában milyen tevékenységet végez és mit gondol a Melegh Attilának tulajdonított szavakról.

A bírósági eljárásban kiderült, hogy a kormányzathoz közel álló szervezetek utána sem néznek, hogy milyen tényeket állítanak az általuk támadott szervezetekről. Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség sajtószóvívője gyakorlatilag gondolkodás nélkül mondta el azokat a valótlanságokat, amiket politikai okokból elé tettek. Így működik a propaganda ma Magyarországon: se gondolat, se érték, csak a politikai cél

– mondta el Bodrogi Bea, a TASZ ügyvédje.

Annak külön örülünk, hogy a sajtószóvivőnek ugyanazon a helyen – a Menedék Egyesület kapujában – kell majd sajtótájékoztatót tartania a bíróság döntéséről, ahol a valótlanságokat elmondta. Nagyon fontos, hogy a propagandát működtető személyek a bőrükön érezzék, hogy a tetteknek vannak következményei

– tette hozzá az ügyvéd.

(Bodrogi Bea az Indexnek is szokott jogi ügyekben segítséget nyújtani.)