Orbán: Az államnak szüksége van titkosszolgálatra, alkotmányvédelemre, nemzetbiztonsági szolgálatokra

2019.09.19. 11:43

A modern magyar államnak szüksége van titkosszolgálatra, alkotmányvédelemre, nemzetbiztonsági szolgálatokra, és minden hasonló tevékenységre, jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) új, XI. kerületi épületének átadási ünnepségén. 

Az MTI tudósítása szerint a kormányfő azt mondta:

Védeni kell Magyarország szuverenitását, amelyet elsősorban az alkotmányos szervek és intézmények garantálnak.

Az új épület csaknem 30 milliárd forintba került, közölte, hozzátéve:

A magyar államnak rég nem volt annyi ereje, képessége – a kormányzatnak annyi elszántsága, a gazdaságnak pedig olyan jó teljesítménye –, hogy ekkora összeget előteremtsen alkotmányvédelmi intézmények összegyűjtésére egy helyre.

Most azonban ez megtörténhetett, és az új ingatlannak köszönhetően az AH már nem négy különböző helyszínen fog működni, hangsúlyozta Orbán Viktor. A kormányfő úgy fogalmazott:

Amit önök tesznek, és ami ilyen különlegesen, titokzatosan hangzik, az nem különbözik lényegét tekintve attól a munkától, mint amit mi végzünk. Az AH különlegessége nem a küldetésében rejlik, hanem az eszközeiben.

Kijelentette: Magyarország erősödik, és így az iránta táplált érdeklődés is nő. Az országnak egyre nagyobb a befolyása Közép-Európában, valamint az Európai Unióban, és ennek vannak következményei a rivális államokra nézve is. A fokozott érdeklődésről „tudnunk kell, ezt szabályoznunk kell, és ott, ahol kell, el kell hárítanunk” azt – tette hozzá a miniszterelnök.

Kiss Zoltán, az AH főigazgatója az eseményen emlékeztetett: a kormány 2016 májusában döntött arról, hogy egységes elhelyezést kell biztosítani az AH-nak, a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központnak, valamint a Kormányzati Adatközpontnak.