Szétfotosoppolta, eltorzította az ellenzéki jelöltek arcát a bajai önkormányzati lap

2019.09.23. 11:51

A kéthetente megjelenő Bácskai Napló, Baja város önkormányzati lapja valamilyen szinten már most elérte az önkormányzati választás csúcsát. Ugyanis a falvakkal együtt akár több tízezer háztartásba eljuttatott városi lap beszámolt ugyan arról, kik a nem fideszes jelöltek,

ám az összes jelölt arcát eltorzították, manipulálták.

A helyi közös ellenzéki csapat egyik jelöltje, Dani Gitta posztolt egy látványos videót arról, hogyan változtatták meg a helyi önkormányzati lapban a jelöltek arcát, íme:

Egész egyszerűen fogták az eredeti képeket, és mindegyiket manipulálták: kancsal szemet, ferde orrot, sötétebb arcot, hosszú nyakat csináltak. Talán nem túlzás azt állítani – még a kapucnis, letakart lajstromjeles, motorcsónakos cirkuszi bohócok fényében is –, hogy itt valamiféle csúcsot értünk el.

„A több tízezer példányban a postaládákba került Bácskai Napló aljasul groteszkké torzította az arcunkat!”

– írta a videót posztoló ellenzéki jelölt.

„Bandzsa, ördögi tekintetek, foltos sötét arcok, eltüntetett vagy éppen összehúzott szemöldökök, átrajzolt, elcsúfított arcvonások mind a 11 jelölt esetében.”

A Bácskai Naplót kiadó – illetve a Baja.hu-t, a városi tévét és rádiót működtető – Baja Marketing Kft.-t egyébként tavaly megbüntették, mert megsértette „a jelöltek és jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőség, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét”. 2018 áprilisában 2,3 millió forint büntetést kaptak, cikket kellett törölniük, illetve a bajai tévében is közzé kellett tenniük a választási bizottság határozatát. De 2014-ben is büntette őket a Kúria.

Frissítés: telefonon elértük a Bácskai Naplót, ahol a következőt mondták:

A Bácskai Napló soha, egyetlen fotót sem hamisított, a jövőben sem fog hamisítani, annyi beavatkozás történt, hogy a szövegdarabok a háttérből kikerültek.

További kérdéseket azonban nem tudtunk feltenni, mivel letették a telefont. Így az sem derült ki, hogy ezt végül ki nyilatkozta a lapnál.