Wifi lesz minden iskolában, a diákok okostelefonon írhatnak dolgozatot

2019.10.10. 09:09 Módosítva: 2019.10.10. 09:14

Minden iskolában és osztályteremben lesz wifi, hogy a diákok és a tanárok is hozzáférjenek a digitális tananyagokhoz, a diákok pedig az okostelefonon is írhassanak dolgozatot, mondta a Magyar Nemzetnek Solymár Károly, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára.

Solymár Károly az interjúban arról beszélt, hogy két országos beruházássorozat is zajlik az általános- és a középiskolák digitalizációjára. Az egyik fejlesztésben szupergyors internetet szeretnének teremteni az iskolákban: a kisebbekben másodpercenként száz megabites sebességgel, a nagyobbakban egy gigabitessel.

A másik fejlesztés célja, hogy minden osztályteremben legyen wifi. A legtöbb vidéki iskolában már van vezeték nélküli internetelérés, Budapesten és Pest megyében az iskolák 30 százalékában van meg ez a lehetőség. A fejlesztés összesen 3500 iskolát érint. 

Innentől az iskola és a tanár hozzáállásán múlik, hogy él ezzel a lehetőséggel. A tanár digitális tananyagokat, segédleteket mutathat be a diákoknak az órán. Hogy a diákok figyelme ne terelődjön el, arra is lehetőség van, mondta Solymár Károly, hogy  az iskolai wifin keres ztül csupán oktatási anyagokhoz férhessenek hozzá a gyerekek.

Az nemigen várható el, hogy az állam minden tanulónak táblagépet vásároljon és gondoskodjon azok karbantartásáról, mondta a helyettes államtitkár. Mivel a diákok nagy részének már van okostelefonja vagy tabletje, az iskolai wifin keresztül a diákok saját készülékeiket használhatják majd az órákon, és akár ezen oldhatják meg a teszteket, dolgozatokat is.

Sok iskolában ma még tiltják az okostelefonok használatát a gyerekeknek az órán. A fejlesztések után ezt érdemes lesz átgondolni. Solymár Károly azt mondta: "az biztos, hogy a digitalizáció megváltoztatja a világot, előbbre pedig az jut, aki alkalmazkodik az új feltételekhez". Nekik az a feladatuk, hogy megteremtsék ehhez a technikai hátteret.