Orsolya
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Magas, de nem rekordrészvétellel zárult a választás

HUSZ5944
2019.10.13. 19:00 Módosítva: 2019.10.13. 19:01
Ha országosan nem is, de Budapesten várhatóan meglesz az 50 százalékos részvételi arány. De ez Tarlós Istvánnak vagy Karácsony Gergelynek jó? Mit jelentenek a kiugróan magas adatok? Mikor lesz eredmény?

Este hét órakor bezártak a szavazókörök, véget ért a 2019-es önkormányzati választás Magyarországon. Az eredményekre még egy-két órát várnunk kell, most annyit tudunk áttekinteni, hogy a részvételi adatokból mire következtethetünk.

A napközbeni jelentések alapján az idei önkormányzati választáson valamivel aktívabbak voltak a szavazók, mint az egyéb helyhatósági voksolásokon. De ez nem jelent rekordot. A 2006-os és a 2002-es önkormányzati választáson is többen mentek el.

A végső részvételt még nem tudjuk, az majd a választási eredményekkel együtt érkezik később, de 17 órakor országosan 42,6, 18.30-kor 47,2 százalékos volt a részvétel. A napi tendencia alapján az országos részvétel nem fogja elérni az 50 százalékot.

Budapesten 17 óráig 44,07, 18.30-ig 49,19 százalék ment el szavazni, ez szintén nem rekord. De ha az egész napos tendenciát vesszük figyelembe, a fővárosban 50 százalék körüli lesz a részvétel.

Hódmezővásárhelyen kiugróan magas a részvétel

Az előbb az általános adatokat ismertettük, de érdemes településenként is megnézni az adatokat, mert elég nagy a szórás. Általánosságban azt észlelhetjük, hogy városokban, főleg a csatatereknek titulált helyszíneken lelkesebbek a választók (Szombathely, Pécs, Szeged, Miskolc).

Érdemes megjegyezni, hogy Hódmezővásárhelyen például kiugróan magas volt a részvétel, 17 órakor már 60, 18.30-kor 64,6 százalék adta le szavazatát. A dolog annyiban nem meglepő, hogy a Csongrád megyei város 2014-ben még egyértelműen fideszes településként volt számon tartva, ám az ellenzék által támogatott Márki-Zay Péter tavalyi győzelme óta szimbolikus helyszín lett. A magas részvétel azt jelzi, hogy mindkét oldalnak sikerülhetett a mozgósítás.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy Győrben a részvétel elmarad ugyan az országos átlagtól, ám az 17 órai adat így is magasabb 10 százalékponttal, mint öt évvel ezelőtt. 18.30-kor 43,09 százalékon állt a részvétel. Öt éve 32 százalék volt a végleges adat. Győrben előzőleg mindenki elkönyvelte a Fidesz győzelmét, ám éppen ehhez a városhoz köthető a kampány egyik legnagyobb botránya: Borkai Zsolt polgármester kiszivárgó szexvideója.

Budapest közepe elég passzív

Budapesten is elég változatos képet mutatott egész nap a részvétel. A hagyományosan aktív budai kerületek mellett a pesti külső kerületek voltak a lista elején. Például a XVI. és XVII. kerületben is a budapesti átlagot meghaladó volt a részvétel.

A lista végén meglepő módon olyan belső kerületek állnak, amelyekben nem szokott alacsony lenni a részvétel. Például Terézvárosban és Erzsébetvárosban 18.30-kor csupán 39,95, illetve 39,53 százalékon állt a részvétel, amely országos és budapesti összevetésben is alacsony.

A nap legnagyobb kérdése, hogy ez kinek kedvező.

A napközbeni elemzésünkben már jeleztük, hogy bánjunk óvatosan a következtetésekkel. Egyrészt azért, mert önkormányzati választás zajlik, ahol a polgármester személye meghatározó, önálló mozgósító erő (például az újpesti átlagnál valamivel nagyobb részvétel kinek kedvező: a helyben erős baloldalnak vagy a fideszes polgármesternek, Wintermantel Zsoltnak?). Másrészt mert a kampányhajrába berobbanó Borkai-szexvideó alapvetően változtathatott a részvételi hajlandóságon.

Rövidesen úgyis megtudjuk az eredményeket. Néhány szó arról, milyen sorrendben számítsunk az adatokra.

  • A technikai tennivalók, például a szavazólapok szétválogatása miatt az első adatokat nagyjából nyolc óra után kapják majd a szavazókörökből a választási irodák.
  • Budapesten először a főpolgármesteri szavazatokat számolják, tehát Tarlós István és Karácsony Gergely meccse dől el a leghamarabb.
  • A többi városban a polgármesteri szavazatokat számolják először (a kerületekben ez a második a sorban), így fél kilenc, kilenc körül tudjuk majd meg legelőbb, hogy kik lesznek a megyei jogú városok és kisebb városok polgármesterei.
  • Politikai szempontból fontos számolás következik ezután: megtudjuk a közgyűlések és képviselő-testületek összetételét. Kiderül, hány olyan város lesz, ahol vegyes politikai vezetés lesz (kormánypárti a polgármester, ellenzéki többségű a testület vagy fordítva). Ezek az eredmények bőven tíz óra után következnek majd.

Az Index percről percre közvetítésében mindent nyomon követhet.