Békés: a belharcokban nem volt hiány

2019.10.14. 01:09

A megyeszékhelyen, Békéscsabán idén is Szarvas Péter nyert. A Hajrá Békéscsaba jelöltje 2014 óta vezeti a várost. A kormánypárt idén senkit nem indított a posztért, de Szarvast támogatták.

A megyében egyébként több helyen is érdekes helyzetek alakultak ki a választások előtt. Gyulán a város egykori alpolgármestere, Galbács Mihály személye miatt volt feszültség. Az ellenzék úgy állt be mögé, hogy akkor hivatalosan még a Fidesz tagja volt. A DK végül Leel-Őssy Gábor mögé állt be, Galbácsnak a Mindenki Magyarországa lett a jelölő-szervezete. A választást végül a régi polgármester, a Fidesz-KDNP színeiben induló Görgényi Ernő nyerte.  

Szarvason is volt izgalom, a Fideszben nem volt egyetértés azzal kapcsolatban, hogy kit is indítson, illetve támogasson. A párt színeiben végül a várost 1998 óta vezető Babák Mihály lett a befutó, és ő nyerte meg az idei önkormányzati választást is.

Füzesgyarmatra is érdemes volt odafigyelni, hiszen korábban bántalmazásig fajult a belharc a helyi Fidesz-szervezetben. Azt nem tudni pontosan, a helyi alapszervezet június 7-i tisztújító gyűlésén ki inzultált kit, de dokumentumok igazolják, hogy tettlegesség történt. Bere Károly el is veszítette a polgármesteri posztját, a Fidesz-KDNP jelöltje csak 32,4 százalékot kapott, míg a Koncz Imre (Mindenki Magyarországa) 58,4 százalékot. 

Mezőhegyesen Pap István Tibor, Lázár János mentoráltja, munkatársa indult el függetlenként a fideszes polgármesterjelölttel, Rajos Istvánnal szemben. A volt miniszter egy harmadik személyt bevonva azért állította startvonalra Papot, mert a helyi Fidesz-szervezetben nem a számára szimpatikus jelöltet választották polgármesterjelöltnek. Pap István Tibor vasárnap látványos győzelmet aratott, ugyanis a szavaztok 87,93 százalékát szerezte meg.

Békés városában is váltás volt, Izsó Gábor, aki 1996-ban lett a város polgármestere, bejelentette, idén nem indul a posztért. A választási eredmény értelmében a független polgármester utódja a Fidesz–KDNP jelöltje, Kálmán Tibor lesz.

A megyében a részvételi arány egyébként 45,48 százalék volt, ami egy kicsit magasabb mint az országos átlag. És egy kis érdekesség a végére: az egyik békés megyei településen volt a leghosszabb a szavazólap, Kunágotán ugyanis 49 egyéni listás jelölt indult hat képviselői helyért.