Több nagyvárosban és fővárosi kerületben várhatóak komoly politikai harcok

2019.10.14. 11:47

Több olyan 20 ezer főnél népesebb település és fővárosi kerület lett a vasárnap után, ahol a megválasztott polgármester mögött nincs képviselő-tesületi többség, ezeken a helyeken valószínűleg izgalmas lesz a politika a következő években.

Ellenzéki vezetésű nagyváros lesz képviselőtestületi többség nélkül Tatabánya (a polgármester mellett 8 Fidesz, 8 ellenzéki összefogás és egy Mi Hazánk színekben bejutó politikus ül a testületben), Jászberény (7 Fidesz, 6 ellenzék, 1 Mi Hazánk), és Gödöllő is, utóbbi abból a szempontból is figyelemre méltó, hogy azon kevés hely egyike volt, ahol Orbán kampányolt, de ez is kevés volt Gémesi György ellen.

Vidéki nagyvárosok közül a Fidesz is több helyen járt úgy, hogy bár ők adják a polgármestert, nem lesz többségük a közgyűlésben; Szolnok, Békéscsaba, Nagykanizsa, Szekszárd és Komló is ilyen.

Budapesten - ahol összesen kilenc kerületet nyertek meg a kormánypártok - öt olyan kerület is lesz, ahol a fideszes polgármesternek nem lesz többsége. A X., XX., XXII. és XXIII. kerület mellett papíron a XXI. kerület is ilyen, bár ott egy jobbikos civil miatt nem egyértelmű a helyzet.

Összegezve tehát:

  • Ellenzéki polgármester testületi többség nélkül: Tatabánya, Jászberény, Gödöllő
  • Kormánypárti polgármester testületi többség nélkül: Szolnok, Békéscsaba, Nagykanizsa, Szekszárd , Komló, Budapest X., XX., XXII., XXIII. kerület, illetve papíron a XXI. is.