Virág
0 °C
2 °C

Orbán négy éve még nagyon mást gondolt a kurdokról

2019.10.17. 18:13 Módosítva: 2019.10.17. 18:18

Négy év alatt gyökeresen megváltozott Orbán Viktor véleménye a kurdokról, derül ki egy korábbi nyilatkozatából, amit a 444 idézett fel.

A magyar miniszterelnök 2015-ben az Országházban fogadta az iraki kurdisztáni régió elnökét és a közös sajtótájékoztatón kijelentette: 

Meggyőződésünk, hogy ahhoz, hogy az Európában jelentkező bevándorlási nyomást, amely egyre nő, kezelni tudjuk, ahhoz stabilizálni kell a helyzetet Közel-Keleten és Észak-Afrikában. Nekünk stabil Irakra és stabil Kurdisztánra van szükségünk, stabil kurd régió és iraki régió nélkül Európában sem lehet stabilitást teremteni.

A 444 egy mostani interjút is említ, amit a magyar miniszterelnök a Hír Tv-nek adott nemrég. Ebben Orbán ezt mondja:

Javaslom mindenkinek, hogy a magyar nemzeti érdekekből induljunk ki. Itt nem egy Magyarországtól távoli, és Magyarország számára érdektelen konfliktusról van szó, ahol tetszés szerint választhatunk a szimpátia alapján az érintett felek között.

Szerinte a következő hetekben fog eldőlni, hogy Törökország mit kezd azzal a 3 millió emberrel, akik Szíriából vándoroltak át: „Visszaviszik őket Szíriába, vagy megindítják őket Európa felé”. „ Ha utóbbit választja Törökország, akkor ezek az emberek tömegével érkeznek meg Magyarország déli határaihoz”  – teszi hozzá, és k ijelenti, a magyar nemzeti érdek az, hogy a törökök visszavigyék a menekülteket Szíriába.

Mint korábban megírtuk, Magyarország eredetileg meg akarta vétózni az Európai Unió nyilatkozatát,  amelyben arra szólítják fel Törökországot, hogy azonnal állítsa le az egyoldalú katonai hadműveletet. 

„A törökök azon dolgoznak, hogy a 4 millió szír menekült hazatérhessen. Minden, ami elősegíti, hogy az emberek a saját hazájukban békében, biztonságban éljenek, az szerintünk jó” indokolta később Szijjártó Péter, hogy miért próbálta meg blokkolni a magyar kormány az uniós külpolitikai döntéshozatalt. A külügyminiszter szerint „az EU a globális politikai hitelességét amortizálja azzal, hogy egyesek azt gondolják Brüsszelben, nekünk mindenben véleményt kell nyilvánítanunk.”