Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Összevitatkozott az Emmi és az ITM azon, hogy termeljen-e profitot az egészségügy

2019.10.17. 20:21 Módosítva: 2019.10.17. 20:28

Az egészségügyért is felelős Emmi alapvetően más nézetet képvisel, mint az iparért felelős minisztérium, az innovációs minisztérium szerint az lenne a jó, ha minél nyereségesebbek lennének az egészségipari cégek, írja a Világgazdaság Dr. Horváth Ildikó államtitkár előadására hivatkozva. A beszéd a Világgazdaság I. Innovációs Fórumán hangzott el.

Az Emmi államtitkára az egészségipari innovációval kapcsolatban kifejtette, hogy az egészségügyi tárcának alapvetően más a nézete, mint az iparért felelős Innovációs és Technológiai Minisztériumnak, mivel az utóbbinak természetesen a profitábilisabb termelésért felelős, azonban az Emminek olyan igényeket kell megfogalmaznia, amely „az ember és az ország jólétét” is magában foglalja. Az államtitkár elmondta, a klinikai vizsgálatok a törvény szerint az egészségügyhöz tartoznak, hiszen

nem egy távoli kutatáshoz tartozó feladatról van szó, amelyből az egészségipari szereplők majd profitálhatnak, hanem alapvetően a betegek kezelését szolgáló területről kell beszélni.

Szerte a világban az egészségügyön belül nagyon precízen szabályozott és szigorúan biztosított, valamint világosan szervezett tevékenység a klinikai vizsgálat – zárta gondolatait az államtitkár.