Virág
0 °C
2 °C

A szekszárdi fideszes polgármester újraszámolást kér két ellenzék nyerte választókerületben

2019.10.18. 20:15

Két választókerületben is újraszámolást kért Szekszárdon a megválasztott fideszes polgármester, Ács Rezső. A Facebookon a polgármester úgy indokolt, nem tűri az ellenzék személyeskedő, hazug kampányát.

Az ügy pikantériája viszont, hogy bár 49,77 százalékkal legyőzte a 47,43 százalékot szerző Bomba Gábor László ellenzéki jelöltet,

a Fidesz kisebbségbe került a szekszárdi közgyűlésben: ők hat mandátumot kaptak, az ellenzék viszont nyolcat.

Egy ilyen közgyűléssel a fideszes polgármesternek nem lenne könnyű dolga. 

A Teolnak-nak Ács azt mondta, a kettes és a nyolcas számú egyéni választókerületekben kéri a szavazatok újraszámolását és új szavazás kiírását, mert szerinte az ellenzék túl agilis volt, és törvénytelenséget követett el. Ezekben a kerületekben egyébként 14 és 17 szavazattal kapott többet az ellenzéki jelölt. Ács állítja, az egyik jelölt bemutatkozott a folyosón lévő szavazópolgároknak, és utalásokat tett arra, kire kellene szavazni, a másik pedig enni vitt a szavazóköri delegáltaknak. 

Így aztán kifogással éltek a helyi választási bizottságnál. A bizottság hely adott a kettes szavazóköri panasznak, de ez még nem jogerős. A nyolcas számú szavazókörben pedig részben helyt adott a panasznak. Ács Rezső szerint az új közgyűlés november vége előtt nem alakul meg.

Hadházy Ákos erre úgy reagált a Facebookon, hogy fellebbeznek, és "a végén a Pécsi Ítélőtábla elé fog kerülni az ügy, ahol reményeink szerint lesöprik az asztalról a hajánál fogva előrángatott érveket". Hozzátette, az helyi választási bizottság elnökhelyettese a kormányhivatal vezetőjének felesége.

Ács azt is sérelmezi, hogy az ellenzék támadta őt azért, amiért uzsonnás dobozokat ajándékozott az év elején az elsősöknek, az erről készült képeket pedig megosztotta a Facebookon. Azt nem említette meg, hogy a Pécsi Ítélőtábla ezért őt el is marasztalta: szerintük Ács megsértette a választójogi törvényt és a nemzeti köznevelési törvényt, mert kampánytevékenységet folytatott az iskolában, pedig ezt a törvény kifejezetten tiltja. Arról sem beszélt, hogy az ellenzék plakátjait ellopták Szekszárdon, amiket a rendőrök végül az önkormányzatban találtak meg.

Ebben a cikkben foglalkoztunk bővebben azzal, hogy az ellenzéknek a fővárosi kerületekben sem megy zökkenőmentesen az átvétel.