Katalin
-1 °C
3 °C

Pécs új polgármestere elindította az átvilágítást

2019.10.19. 19:24

Pécs frissen megválasztott, ellenzéki polgármestere, Péterffy Attila elindította a városi cégek átvilágítását, írja a Szabad Pécsre hivatkozva a Mérce.

A Szabadpécs megkereste az átvilágítással foglalkozó, kizárólag pécsi ügyvédekből álló csoport vezetőjét, Bodnár Imrét, aki megerősítette: pénteken a Zsolnay Örökségkezelőnél, a Tettye Forrásháznál és a Pécsi Vagyonhasznosítónál kezdték a procedúrát, valamint találkoztak a pécsi önkormányzati többségi tulajdonban álló szervezetek vezetőivel is. Bodnár azt mondta:

az ellenőrzés elsősorban a vagyongazdálkodást célozza, arra kíváncsiak, hogy eddig felelősen és a szabályoknak megfelelően történt-e minden. A szerződésekre, beszerzésekre, pályáztatási folyamatokra is rá fognak nézni.

Jövő héten pedig újabb négy pécsi önkormányzati társasággal folytatják az átvilágítási folyamatot.

Mindeközben hamis tanúzás miatt indult nyomozás a pécsi fideszes polgármesterjelöltet érintő ügyben. Vári Attilát egy egyetemista megverése nyomán indult bírósági perben tanúként idézték be, de mint az ítéletből kiderült, Várinak nem hitt a bíróság: az első és a másodfokú ítélet szerint sem felelt meg a tényeknek a Fidesz jelöltjének tanúvallomása. A diákot a Vári Attila által irányított PSN Zrt. üzemeltette sportcsarnok biztonsági őrei verték meg, a bírósági papírok szerint pedig Vári a sértettre akarta hárítani a felelősséget, ám ezt több valótlan állítással próbálta elérni.

Harangozó Tamás MSZP-s országgyűlési képviselő hivatalos kérdést intézett Polt Péter legfőbb ügyészhez még a választás előtt azzal a kérdéssel, hogy indult-e büntetőeljárás Vári Attila valótlan tanúvallomása miatt, Polt Péter pedig válaszában azt írta, ilyen feljelentést senki sem tett, de a kérdés tulajdonképpen feljelentésként értékelendő, így a legfőbb ügyész a Baranya megyei rendőrséghez továbbította az ügyet.

A Szabad Pécs kérdésére csütörtökön válaszolt a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság, azt írták:

Tájékoztatjuk, hogy a megkeresésében szereplő esettel kapcsolatban feljelentés alapján hamis tanúzás miatt indult büntetőeljárás a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságon. Az ügy részleteiről a nyomozás érdekeire való tekintettel bővebb felvilágosítást nem kívánunk adni.

Vári Attila volt a Fidesz–KDNP és az Összefogás Pécsért Egyesület pécsi polgármesterjelöltje az önkormányzati választásokon, és bár több szavazatot kapott, mint a leköszönő fideszes polgármester, Páva Zsolt öt éve, mégsem lett polgármester, mert összellenzéki kihívója nála is többet szerzett. Vári végül a fideszes kompenzációs listáról bejutva képviselői mandátumot szerzett a pécsi közgyűlésben.