Megtámadták a zárva lévő Aurórát, felgyújtottak egy szivárványos zászlót és stencileztek

2019.10.23. 14:42 Módosítva: 2019.10.23. 16:30

Több tucatnyi szélsőjobboldali rohamozta meg október 23-án a VIII. kerületben található Auróra nevű közösségi helyet. Bár a helyiség éppen zárva volt, a támadók leszedték a bejáratnál lengő szivárványos zászlót, amit fel is gyújtottak, illetve neonáci feliratokkal ellátott matricákkal ragasztották tele a bejáratot, mondta kérdésünkre Schönberger Ádám, a hely működtetője.

Az aurórásokat a szomszédok riasztották. Azt mondta, feltehetően egy bizonyos Légió Hungária nevű radikális csoportosulás jutott el mindenféle rendőri biztosítás nélkül oda. 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye szerint ügyeletükre 14 óra 8 perckor érkezett bejelentés arról, hogy az Auróra utcában az Auróra Kultúrközösségi Központra kihelyezett zászlót ismeretlenek leszakították, felgyújtották, valamint az épület falát is megrongálták. A bejelentés szerint senki nem sérült meg. A BRFK a történtekkel összefüggésben garázdaság gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettesek ellen, és a rendőrök megkezdték az elkövetők felkutatását - írja az MTI.

Alig egy hónapja Budaházy György vezette csoport szállta meg az Aurórát, és gerjesztett indulatokat.

Pikó András VIII. kerületi polgármester egy fotót mutatott a feltételezhető elkövetőkről, és azt írta, városvezetőként és magánemberként is szolidáris az aurórásokkal.