Elmaradt a kézfogás, de Bácskai átadta az önkormányzatot Baranyi Krisztinának

2019.10.24. 15:39 Módosítva: 2019.10.24. 18:15

Csütörtökön délután négy óra óta Baranyi Krisztina Ferencváros új polgármestere. Megtörtént a régi polgármesterrel az átadás-átvétel is. De az út, ami idáig vezetett, egyáltalán nem volt könnyű. Baranyi két viccesnek szánt Facebook-poszttal készült a polgármesterváltásra, és az ezzel járó átadás/átvételre. Kedden üres, önkormányzati ügyekkel felcímkézett dossziékat mutogatott, csütörtökön pedig az önkormányzat épülete közelében lefotózott kisbuszt posztolt, amely a reklámfelirat szerint iratok megsemmisítésével foglalkozik.

Ezek a képek és posztok arra éppen elegendőek voltak, hogy felkeltsék a politika iránt fogékonyak figyelmét, hogy valami különös készül Ferencvárosban.

Ferencvárost az elmúlt években a fideszes Bácskai János vezette kerületben zajló seftelések, mutyik, lopásgyanús ügyek számos botrányt kavartak. Nem csoda, hogy a múlt vasárnap, amikor Baranyi Krisztina megnyerte a polgármesterválasztást, azonnal pletykák indultak útjára arról, hogy az önkormányzatban máris mindenkit szabadságra küldtek, és nagyüzemben megkezdődtek az iratmegsemmisítések.

Ezekből a pletykákból nem sikerült semmit sem megerősíteni, mindenesetre az elmúlt másfél hétben utóvédharcok jellemezték a kerületet, majd a választási bizottságnál megtámadták Baranyi győzelmét. Mára azonban az összes akadály elhárult az elől, hogy Baranyi Krisztina átvegye a hivatalát.

Csütörtökön Bácskai János és Baranyi Krisztina egy asztalhoz ültek, hogy a kerület dolgait átbeszéljék, a leköszönő polgármester átadja a folyamatban lévő ügyeket. Baranyi ennek a találkozónak a végén azt mondta, hogy sikerült aláírniuk a jegyzőkönyvet, és Bácskaival még egy olyan teljességi nyilatkozatot is aláírattak, amelyben a volt polgármester felelősséget vállalt azért, hogy tudomása szerint minden, az önkormányzat működésével kapcsolatos iratot átadott utódjának. 

Baranyi szerint Bácskai nem volt hajlandó vele kezet fogni, csak akkor, ha majd bocsánatot kér amúgy nem részletezett dolgokért.

Az Állami Számvevőszék szerint egyébként Baranyinak kezdeményeznie kellene az önkormányzat vagyonkezelő cégénél feltárt szabálytalanságok tekintetében a felelősség tisztázását. Az ÁSZ a 2015-2017-es időszak vagyongazdálkodását vizsgálta a társaságnál, és számos hibát talált