Tállai András elmondta, hogy mit éreznek a nyugdíjasok

2019.10.28. 14:18

A parlament október 28-i ülésén Balczó Zoltán (Jobbik) azt mondta, hogy a kormánypropagandában állandó elem, hogy az ország jobban teljesít, ezt azonban a politikus szerint az emberek nagy része nem érzi; ennek jele, hogy a kampányban sorban állnak száraz tésztáért, illetve krumpliért. Balczó szerint a GDP felét külföldi, főleg multinacionális cégek termelik meg. 

Válaszában Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára azt mondta, hogy minden nemzetközi szervezet úgy látja, hogy jól teljesít a magyar gazdaság; így a nemzetközi hitelminősítők, az IMF, az OECD és az EU is – sorolta Tállai 

A nyugdíjasok, mióta a Fidesz–KDNP kormányoz, azt érzik, hogy a nyugdíjuk értékálló lett

– húzta alá az államtitkár, aki szerint a magyar gazdaság jó úton jár. 

Neonácik masíroznak

Korózs Lajos (MSZP) azzal kezdte felszólalását, hogy a Legfőbb Ügyészség vádat emelt Simonka György ellen. Tettek-e büntetőfeljelentést, mert ma már a vak is látja, hogy Dél-Békésben futószalagon gyártották a gyanús pályázatokat? – kérdezte a szocialista politikus.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a Fidesz minden esetben hozzájárult a politikusok mentelmi jogának a felfüggesztéséhez – legyen szó kormánypárti vagy ellenzékiről –, egyébként pedig a feljelentésnek „sajnálatos módon” nincs sportértéke. 

Arató Gergely (DK) arról kérdezett, hogy „Budapest utcáin újra fekete ruhás neonácik masíroztak”, ezzel pedig a Btk. szerint garázdaság vétségét követték el. A politikus szerint a félelmet keltő masírozásnak nincsen helye Budapest utcáin; Törökszentmiklóson még betiltotta a rendőrség a „Mi Hazánk nevű fideszes kamuszervezet vonulását”, most valamiért már nem tiltották be, pedig ez a csoport felgyújtotta az Auróra egyik zászlóját

Arató Gergely DK-s képviselő az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. október 28-án
Arató Gergely DK-s képviselő az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. október 28-án
Fotó: Kovács Attila

Az elmúlt kilenc évben azt tapasztalhatta mindenki, hogy minden gyűlöletkeltő, erőszakos cselekménnyel szemben a hatóságok a leghatározottabban felléptek – mondta Gulyás, aki szerint a konkrét esetben is indokolt a rendőrségi nyomozás. 

Arató erre elmondta, hogy sokak szerint a Fidesz érdeke, hogy neonáci csoportok vonulgassanak a városban, hogy ezzel bizonyítsa a kormánypárt: nincs rend Karácsony vezetés alatt. Amíg ebben az országban polgári kormány van, az államé az erőszakmonopólium, mondta a miniszter, majd odaszúrt egyet, hogy a DK bármilyen szélsőséggel képes összefogni. 

Budapest–Bukarest

A kormányzati negyed kialakítása a budai Várban több mint 200 milliárd forintba került az adófizetőknek – közölte Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd), hozzátéve, hogy ebből a pénzből az összes fővárosi közpark ragyoghatna, a kórházakba pedig a betegek viszik a vécépapírt. A politikus arról kérdezte Gulyást, hogy mennyi pénzbe fog még kerülni a kormány „urizálása” a Várban. Gulyás szerint a Pénzügyminisztérium Várba költözésével Budapest is nyerhet, ha megfelelően hasznosítják a tárca eddig használt V. kerületi épületét. 

Kovács Sándor (Fidesz) is azonnali kérdést tett fel Gulyás Gergelynek (szintén Fidesz), a téma az ex-MSZP-s Lackner Csaba volt. A miniszter szerint a hétvégén egyértelművé vált, hogy az MSZP tovább fogyatkozik, majd megemlítette, hogy Botka László hétfőn kilépett a pártból. 

„Vásárlóerő-paritásban Bukarest a napokban megelőzte Budapestet, tudom, hogy államtitkár úr is olvasta” – mondta a jobbikos Z. Kárpát Dániel Tállai Andrásnak. Az ellenzéki képviselő szerint vásárlóerő tekintetében Magyarország még a térségben is leszakad. 

Tállai szerint Z. Kárpát lebecsüli a magyar emberek, a gazdaság, a munkavállalók teljesítményét. Ha ön választhat, hogy ön Budapesten vagy Bukarestben akar élni, akkor valószínűleg mégis Budapestet választja – mondta az államtitkár, aki nem értette, miért „dicsérte fel” Z. Kárpát Bukarestet.