Orbán: Egyetlen ország sem tudja megválasztani a házszámát

2019-10-30T172339Z 125329693 RC142A9E2D40 RTRMADP 3 RUSSIA-HUNGA
2019.10.30. 18:45 Módosítva: 2019.10.30. 20:55
Magyarország a NATO-nak és az Európai Uniónak is tagja, de ez nem zárja ki, hogy politikai együttműködést hozzunk létre Oroszországgal, mondta Orbán Viktor a Vlagyimir Putyinnal folytatott tárgyalás után. Putyin arról beszélt, hogy a tárgyalás során megbeszélték, hogyan lehet normalizálni Oroszország és az unió kapcsolatát, valamint az ukrajnai válságot hogy lehet megoldani.

Minden évben egyszer tartanak egy magas szintű orosz–magyar találkozót hosszú évek óta, hogy minden évben előre tudjanak lépni, mondta Orbán Viktor a találkozó után tartott sajtótájékoztatón. A Oroszország elleni szankciók bevezetése óta 2018 az első év, amikor a kereskedelmi forgalom ismét nőtt a két ország között, tette hozzá.

A kereskedelmi forgalomban óriási többlete van Oroszországnak, mert olajat, gázt vásárlunk tőlük, közölte Orbán, hozzátéve, hogy ezt egyensúlyba kell hozni. Magyarország ezért Oroszországban tőkebefektetéseket eszközölne, és olyan exportképes terméket szeretne kínálni, amit az orosz piac befogad. Ebben próbálnak haladni, szögezte le a magyar miniszterelnök.

Rátérve a politikai együttműködésre, Orbán azt mondta: egyetlen ország sem tudja megválasztani a házszámát. Kifejtette: a Berlin–Moszkva–Isztambul háromszögben éltük életünket mindig is. Ugyan Magyarország a NATO-nak és az Európai Uniónak is tagja, de ez nem zárja ki, hogy politikai együttműködést hozzunk létre Oroszországgal. (Kovács Zoltán kormányszóvivő ezzel szemben a BBC riporterének azt magyarázta egy interjúban, hogy Magyarországnak uniós tagországként nem lehet semmilyen, az uniós kereteken túllépő, különleges kapcsolata Oroszországgal.)

Politikai együttműködés van a migráció kezelésében, az üldözött keresztények védelmében, a Közel-Kelet stabilitása érdekében a két ország között, sorolta Orbán Viktor. Mint mondta, Közel-Keleten vannak magyar érdekek: ha a térség destabilizálódik, akkor az onnan érkező menekültek Magyarországon keresztül akarnak majd eljutni nyugatra. Magyarország érdekelt Oroszország és a NATO közötti együttműködés javításában, mert ha a kapcsolatok jók, akkor Magyarország nyer, ha rosszak, veszít, zárta beszédét Orbán.

Vlagyimir Putyin azt emelte ki elsőként, hogy a két ország között sikeres, magas szintű és jó minőségű az együttműködés évek óta. Közölte: áttekintették az eddigi együttműködést és komoly gazdasági csomagot írtak alá. A kétoldalú áruforgalom további aktivizálásán dolgoznak, tette hozzá.

Putyin elmondta, hogy Magyarországon keresztül történik a gáztranzit Nyugat-Európába, ezért Magyarország prioritást élvező partner a gázszállításban. Nagy jelentőségűnek tartja a Paksi atomerőmű két új blokkjának építését is az orosz elnök. Mint közölte: a tárgyaláson szót ejtettek a magyar folyami hajózásról, és a budapesti metró modernizációjáról.

Megbeszélték továbbá, hogyan lehet normalizálni Oroszország és az unió kapcsolatait, megvitatták, hogy az ukrajnai válságot hogy lehet megoldani, valamint a szíriai konfliktus politikai szabályzásáról is tárgyaltak, szögezte le Putyin.

A sajtótájékoztatón szóba került, hogy Magyarország szerdán megvétózta a NATO nagyköveteinek közös, Ukrajnával foglalkozó nyilatkozatát. Orbán erre azt mondta, hogy a vita arról szól, hogy a magyar kisebbség diszkriminációt szenved el, és fenyegetettségnek van kitéve Ukrajnában. „Az ukránok vállalják azt, hogy a Velencei Bizottság javaslatai mellett elkötelezik magukat, fogadják el azt, és ezt foglalják bele a dokumentumba. Ha ez nem történik meg, nem tudják aláírni.” 

A Török Áramlathoz való csatlakozásról Orbán azt mondta, hogy a magyarok szeretnek szuverének lenni, és ez az energiapolitikára is igaz, de ha lehet, akkor majd pályázni fognak a csatlakozásra. 

Mint arról beszámoltunk, az orosz politikus látogatásáról néhány napja Szijjártó Péter azt mondta, hogy fontos megállapodásokat fognak aláírni gazdasági, szociális biztonság és sport területén folytatandó együttműködésekről.

A hivatalos tájékoztatás szerint a találkozó fókuszában nem meglepő módon energetikai kérdések állnak; Oroszország legfőbb exportcikke a gáz és az atomerőművek, Magyarország szempontjából mindkettő létfontosságú.

Arról is írtunk, hogy Putyin ellen tüntet az ellenzék Budapest-szerte: tiltakozó molinót feszítettek ki az Alagút bejárata fölé. A Blahán csernobili mentőmunkásoknak öltözött aktivisták álldogálnak.

Olvasónk levideózta, ahogy a delegációs konvoj átgázol a Deák téri tócsákon:

Gyurcsány: Magyarország kiszolgáltatott csatlósa lesz Oroszországnak

Az ellenzéki pártok is reagáltak az újabb Orbán-Putyin találkozóra.

  • Demokratikus Koalíció - "Olyan egyszerű, mint az egyszer egy, sem Putyinnak, sem Orbánnak nem érdeke az erős Európai Unió. Ezért találkozik Orbán többet az orosz elnökkel kétoldalú tárgyalásokon, mint bármely európai kollégájával" - írta a találkozóra reagálva Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke. Gyurcsány szerint Orbán Putyinnak nyit utat Európa gyengítéséhez. Oroszország "egy alig kiszámítható nagyhatalom", tele ezer problémával. Ezek elfedéséhez pedig "ha kell, újságírókat ölnek, ellenzékieket börtönöznek be, szomszédos területeket foglalnak el, és támogatnak szakadár mozgalmakat, újraélesztik a nagyorosz nacionalizmust" - olvasható a közleményben. Gyurcsány Ferenc véleménye szerint ebben a helyzetben Magyarország nem partnere, hanem kiszolgáltatott csatlósa lesz Oroszországnak.
  • Párbeszéd - "Vlagyimir Putyin ismét körbetekintett gyarmatán, ellenőrizni befektetéseit és menedzselni újabb üzleteit. Orbán Viktor viszont folytatja a titkolózást. Nem tájékoztat arról, miben állapodott meg az orosz elnökkel, milyen újabb módokon rendelte alá az országot az orosz érdekeknek" -  írja közleményében a Párbeszéd. A párt szerint Putyin korábban már ránk erőltette Paks2-t, amely igazából csak az orosznak lesz jó, s ránk erőltette a különleges jogosítványokkal bíró "beruházási" bankját is, miközben a magyar miniszterelnök csak suta magyarázatokkal szolgál arra nézve, miért érdeke Magyarországnak az újkori orosz megszállás, milyen "előnyökkel" jár hazánknak az illiberális nagyfőnök baráti ölelése. Orbánnak láthatóan imponálnak az olyan vezérek, akik újságírókat zárnak börtönbe vagy tesznek el láb alól, háborúkat finanszíroznak vagy éppen nemzeti választásokba avatkoznak be. Orbán ismét eladná az oroszoknak Magyarország jövőjét.

(Borítókép: Szabó Bernadett /  Reuters)