Újraszámlálás után maradt az ellenzéki többség Kőbányán

2019.10.31. 10:45

"Az ellenzéki többség a tét Kőbányán" - írta ki múlt vasárnap reggel Facebook-oldalára Huszti András Norbert, a Momentum politikusa. Huszti a Kőbányán, Budapest X. kerületében nyert önkormányzati képviselői mandátumot, ám a Fidesz újraszámolást kért, aminek a Fővárosi Ítélőtábla eleget tett, így kedden újraszámolták a X. kerület 5-ös számú választókerületében leadott szavazatokat.

Huszti mindössze 1 szavazattal nyert 13-án a fideszes Gerstenbrein Györggyel szemben. Az újraszámolás tétje az volt, bukja-e az ellenzék a többségét a kőbányai testületben.

Az újraszámolás eredménye pedig csütörtökön lett hivatalos, eszerint hivatalosan is Huszti lett a képviselő, szavazatai száma pedig 987-ről 995-re nőtt.

A Fővárosi Ítélőtábla végzésében azt is írja, hogy az újraszámlálás kérelmezőjének, Huszti fideszes ellenfelének 10 ezer forint eljárási díjat kell megfizetnie.

Huszti Facebookon azt írta:

Köszönöm szépen mindenki érdeklődését, 987 szavazatról 995 szavazatom lett, a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta a Fővárosi Választási Bizottság határozatát. Így Kőbányán a testületi többség az ellenzéké, kontroll alatt tudjuk tartani a Fideszt. Elkezdhetjük a munkát és képviselni az itt élők érdekeit!

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Kőbányán is megtámadta az önkormányzati választások eredményeit a Fidesz: itt nem a polgármester, hanem egyéni választókerület szavazatait számolták újra. A kerület polgármestere, D. Kovács Róbert Antal a kormánypártok színeiben aratott sikert, noha képviselő-testülete az első eredmények szerint 9-8 arányban ellenzéki többségű. Ezért volt tétje ennek a fenti újraszámlálásnak, ha Huszti ugyanis bukta volna a képviselőséget, akkor az egész ellenzék bukta volna a többséget a testületben. Az eredmény alapján marad az ellenzéki többség.

Soroksáron sem változott az eredmény újraszámlálás után

Budapest XXIII. kerületében Soroksáron mióta világ a világ Geiger Ferenc volt a polgármester. Idő közben független lett, de úgy is nyert, hogy 2014-ben már minden párt indított ellene jelöltet. A 66 éves politikus idén azonban nem indult a polgármesterségért, a két valódi rivális a polgármesterségért a Geiger által is ajánlott, papíron független, de a Fidesz által támogatott Bese Ferenc, és az összellenzéki jelölt, Bereczki Miklós voltak. Bereczki az egyetlen Budapesten induló jobbikos politikus volt, aki mögé a teljes ellenzék beállt. 

A választást végül 214 szavazattal Bese Ferenc nyerte, ám Bereczki önkormányzati képviselőnek is indult, azt viszont megnyerte néhány szavazattal.

Végül fellebbezés miatt itt újraszámolást rendeltek el két szavazókörben is, az eredmény tétje pedig az volt, ha mégis kihívóját hozzák ki győztes egyéni képviselőnek, akkor egyértelmű fideszes többség lesz a testületben, ha marad az eredmény, akkor hellyel-közzel egál marad.

Az újraszámolás eredménye végül megerősítette Bereczki győzelmét, sőt, néhány szavazatot még találtak is, így nagyobb különbséggel nyert. Erről szerdán számolt be Facebook-oldalán.