Külsős alpolgármestert szeretne Borkai kihívója Győr élére

2019.11.06. 11:49

„Nyilván Borkai Zsolt végre megértette, azt, amit Győrben mindenki: nem lehet a város polgármestere” – így kommentálta Borkai lemondását az Indexnek korábbi kihívója, Glázer Tímea. A DK-s politikus szerint Borkai még a lemondásban is tisztességtelenül járt el, mert már a kampányban le kellett volna mondania. Glázer szerint azért várta meg Borkai a közgyűlést, mert még meg akarják választani a város fideszes alpolgármestereit.

Éppen ezért a győri ellenzéknek van egy javaslata. Azt szeretnék, ha a közgyűlésen egy olyan „külsős alpolgármestert” választanának meg, aki köztiszteletben álló ember, és vezetné két-három hónapig a várost, tehát az időközi választásokig. Glázer elmondta: azt szeretnék, ha Borkai nem járna be a polgármesteri hivatalba, és már nem írna alá semmit. Glázer hangsúlyozta: fontos, hogy ezt a „külsős alpolgármestert” közösen, a Fidesszel együtt szavazzák meg a pártok. (Kérdés, hogy közjogilag mennyire lenne értelmezhető egy ilyen dolog, milyen jogkörei lennének egy nem a választók által választott ideiglenes vezetőnek.)

Arra a kérdésünkre, hogy egy időközi választáson indul-e újra a polgármesteri székért, Glázer azt mondta: az ellenzéki pártoknak erről közösen kell dönteniük, de ő készen áll rá. Ahogy fogalmazott, hiába értek véget a választások, ők, mármint az ellenzék azóta is kampányüzemódban van. 

Az ellenzék szerint új választást kell kiírni

„Borkai Zsolt lemondása után a többi, jobb esetben csak bort ivó és vizet prédikáló álkeresztény, korrupt fideszes politikus is követhetné az egykori győri polgármester példáját” – ezt már az MSZP reagálta Borkai lemondására. A párt szerint azonban a Borkai-ügy nem állhat meg a korrupt politikus háttérbe vonulásánál, ki kell vizsgálni az ellene felhozott vádakat annak érdekében, hogy kiderüljön, a regnálása alatt valóban milliárdokat lopott-e el a városától és a győriektől. „Ha Borkai bűnös, akkor nem úszhatja meg a felelősségre vonást azzal, hogy egyszerűen lemondott a polgármesterségről” – írták. Az MSZP szerint a képviselő-testületnek is le kell mondania, és új önkormányzati választást kell tartani Győrben.

A Jobbik szerint Borkainak már jóval korábban, a botrány kirobbanása után távoznia kellett volna. Mint a párt megyei elnöke, Magyar Zoltán közleményében írta, "a Jobbik felszólítja a győri közgyűlést, hogy a törvényi lehetőségeken belül legkorábban oszlassa fel magát. Csak egy megújult közgyűlés lehet képes a városban kialakult megosztottságot feloldani és a napvilágra került korrupciós ügyeket feltárni. ... A kialakult helyzeten csak egy új és teljes körű választás segíthet".

A Demokratikus Koalíció szóvivője trükknek nevezte, hogy Borkai pénteken lemond a győri polgármesteri tisztségről. Barkóczki Balázs szerint Borkai Zsoltnak most is fontosabb a Fidesz érdeke, mint a győri polgároké: azért csak pénteken mond le, hogy a csütörtöki közgyűlési ülésen még meg tudja választatni a fideszes alpolgármestereket.

A DK szóvivője egyúttal elmondta, hogy a párt felszólította az Állami Számvevőszéket és a rendőrséget, hogy vizsgálja ki a győri önkormányzat "korrupciógyanús ügyeit", azonba az ÁSZ semmitmondó válaszban utasította el a kérést. Barkóczi Balázs elmondása szerint a számvevőszék levelében arra hivatkozott, hogy az elmúlt években többször is vizsgálták az önkormányzatot és mindent rendben találtak. Mint mondta, "a fideszes Domokos László vezette ÁSZ csak az ellenzéki pártokhoz jár hetente vizsgálatot tartani, az nem volt sürgős és fontos a szervezet számára, hogy a Borkai Zsolt vezette Győr ügyeit feltárja".

Mi történt idáig?

Tény, hogy Borkai körül elfogyott a levegő. A Fidesz vezető politikusai az elmúlt időszakban szinte vehemensebben támadták, mint maga az ellenzék, és szinte láthatatlanná vált. Legutolsó nyilvános szereplésekor szabályosan elmenekült a sajtó kérdései elől, az Indexnek több fideszes politikus arról beszélt a háttérben, hogy Borkai nem lesz képes a posztján maradni. Úgy tudjuk egyébként, hogy a bukásához vezető videó létezéséről már legalább egy éve tudott a Fidesz felsőbb köre, de abban bíztak, hogy a polgármester kezeli ezt a helyzetet valahogy. Nem számítottak arra, hogy a videó a megjelenése után a korrupcióra tereli a figyelmet, ahogy az országos hatását is alábecsülték. 

Bár a választások óta nemcsak az ellenzék, de egy pártoktól független civil értelmiségi kör is azon munkálkodott, hogy Borkait lemondassák, a várost körbehálózó polip felgöngyölítésért az ellenzék nem sokat tett. Eddig nem kértek ki például olyan szerződéseket, amelyeket a város a Borkai baráti köréhez tartozó vállalkozók cégeivel kötött. Glázer ezzel kapcsolatban az Indexnek azt mondta: valóban nem kértek ki szerződéseket, ugyanakkor az adriai hajóút miatt feljelentést tettek és még 2012–2013 környékén az audis földügylet miatt is tett feljelentést a DK, de „nem történt semmi”.

Miközben Borkai bukása már a kampány idején, de legkésőbb a választások utánra kódolva volt,  a Borkai-éra alatt köttetett üzletek feltáratlanok. Az Index ugyan közérdekű adatigényléssel fordult Győr jegyzőjéhez, dr. Lipovits Szilárdhoz, ám ő azzal az indokkal, hogy nem adatgazda, elhárította a kérésünket. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az elmúlt években a Borkai vezette önkormányzat kötött-e szerződéseket, adott-e el ingatlanokat az egyik olyan vállalkozó cégeinek, aki másokkal együtt szintén részt vett az adriai szexpartin. 

Az Audi sem túl bőbeszédű. Az autógyártól azt szerettük volna megtudni, hogy 2012 előtt született-e olyan okirat, amit Borkai Zsolt polgármesterként, Rákosfalvy Zoltán az önkormányzat ügyvédjeként, az Audi egyik képviselője pedig az autógyár nevében írt alá, és arról szól, merre kíván majd terjeszkedni az autógyár a jövőben. Az Audi megkerülte, hogy erre a kérdésünkre válaszoljon. Azért van jelentősége annak, hogy született-e ilyen okirat vagy sem, mert ha igen, akkor az egész audis földügy esetében felmerülhet a bűnszövetségben elkövetett hűtlen kezelés. Merthogy 2012 után Borkai azzal érvelt, hogy nem tudta, merre terjeszkedik majd az Audi, ezért ha az önkormányzat vásárolta volna fel azokat a földeket, amelyeket Rákosfalvy vett meg, akkor a város hazardírozott volna.