Gulyás üzent a győrieknek: Jól tették, hogy Borkai Zsoltra szavaztak

2019.11.07. 11:00 Módosítva: 2019.11.07. 12:20

A kormány ugyanolyan juttatásokat fog biztosítani Budapestnek, mint eddig, ugyanakkor nem boldog amiatt, hogy Karácsony Gergely több beruházást leállítana. „Bízunk abban, hogy az együttműködés korrekt lesz a következő években” – mondta Gulyás Gergely a kormányinfón azzal kapcsolatban, hogy a budapesti főpolgármester szerdán részt vett a kormányülésen.  

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt, hogy Karácsony fenntartaná azt a politikai megállapodást, amit Orbán még Tarlóssal kötött. Ugyanakkor a megállapodással ellentétben az új főpolgármester nem szüntetné meg a Budapesti Közlekedési Központot. 

Nem lesz kötelező nyelvvizsga

A miniszter arról is beszélt, hogy mégse legyen kötelező követelmény a nyelvvizsga a felsőoktatásba való felvételnél, annak ellenére sem, hogy korábban több érintett szervezet is ezt javasolta. Olyan szervezetek, amelyek most ellene vannak a kötelező nyelvvizsgának. 

Mi senkit nem szeretnénk a felsőoktatástól távol tartani, de a magyar fiatalok nyelvtudása nem tartozik a legjobbak közé az Európai Unióban, hogy finom legyek

– fogalmazott Gulyás. 

Az egészségbiztosítási alap 34 milliárd forinttal történő megemelését támogatta a kormány. Az emelés célja, hogy daganatos megbetegedések esetében a kezelés szélesebb körben váljon elérhetővé.

A kormány módosítja a közbeszerzési törvényt. Azt szeretnék, hogy élesen elváljon egymástól az uniós pénzekre vonatkozó szabályozás és a belföldi pénzek költése. 

Gulyás lerománügynöközte Fekete-Győr Andrást

Gulyás szerint Magyarország arra törekszik, hogy valamennyi nagyhatalommal jó viszonyt ápoljon, Törökország szövetséges a NATO-ban, és a törököknél tartózkodó bevándorlók Európában megoldhatatlan problémát jelentenének. A miniszter beszélt arról is, hogy az EU fontos vezetői is tárgyaltak a törökökkel az elmúlt időszakban – ezekkel indokolta Gulyás azt, miért jött Budapestre Recep Tayyip Erdogan.

Amikor a köztévé riportere azt mondta Gulyásnak, hogy a Momentum Romániában a román liberálisokat támogatja, nem pedig az RMDSZ-t, a miniszter azt felelte: a román ügynökök mindig is fedésben dolgoznak. Az ATV riportere visszakérdezett, hogy jól értette-e, hogy Gulyás lerománügynöközte Fekete-Győr Andrást, a Momentum elnökét, mire a miniszter azt válaszolta: amit mondott, az indokolt. 

Sok jó jelölt van Győrben

Borkai lemondását Gulyás nem akarta bővebben kommentálni azon kívül, hogy szerdán azt mondta: „Heuréka!” Szerinte nem megkésett a lemondása, és üdvözlik a döntését. „Minél előbb legyen új polgármester-választás!” -– mondta Gulyás, de szerinte a közgyűlést nem kellene feloszlatni. „Nem is tud az önkormányzat a saját feloszlatásáról határozni, az ellenzék javaslata jogi képtelenség” – mondta Gulyás. 

Arra, hogy az Index szerint a Fideszben három lehetséges jelöltben gondolkodnak Borkai utódjaként, Gulyás azt felelte: szerinte sok jó jelölt lehet Győrben, senki nem szűkítette le háromra a lehetséges jelölteket. „Minden győri potenciális jelölt” – mondta az Index kérdésére Gulyás. A miniszter szerint erről majd úgyis kommunikálnak a helyi Fidesszel. Arra a kérdésre, hogy az időközi választásokig együttműködik-e a Fidesz Borkaival, azt mondta, hogy Borkai lemond.

Gulyást az Index megkérdezte arról, van-e tudomása arról, hogy létezik egy okirat, amely 2012 előtt született az Audi egyik képviselője, Borkai és Rákosfalvy Zoltán között arról, hol fog terjeszkedni az Audi. Gulyás erre nemmel felelt. 

Jól tették, hogy Borkai Zsoltra szavaztak

– üzente Gulyás azoknak, akik a választáson Borkai Zsoltra szavaztak. A minisztert a Magyar Hang kérdezte erről, az újságíró emlékeztette Gulyást, hogy a Fidesz a választásokig kitartott Borkai mellett. Szerinte azért tették jók a győriek, hogy Borkaira szavaztak, mert ezt teszi lehetővé, hogy ne a „volt kommunista állampárt” képviselője nyerjen.

Az Index megkérdezte, hogy kérte-e Karácsony Gergely a budapesti adósságállomány átvállalását, mivel korábban ezt ígérte. Gulyás erre azt mondta, hogy 217-218 milliárd adósságot átvállaltak már Budapesttől, de a főpolgármester szerdán nem kérte az adósságállomány átvállalását. 

„Katonai beszerzésekkel kapcsolatban nem tudok tájékoztatást adni” – felelte Gulyás arra a kérdésre, igaz-e, hogy az állam páncélozott kocsikat vesz egy török cégtől.

A kórházak adósságállományával kapcsolatban Gulyás arról beszélt, hogy komplexebb előterjesztésről fog a kormány tárgyalni novemberben. Azt is megvizsgálják majd, hogy az adósság újratermelődését hogyan tudják megakadályozni, de a kórházak finanszírozásán szerinte változtatni kell. Egy későbbi válaszban arról is beszélt, hogy meg kell majd nézni az ellátottak számát, és ehhez is kell igazítani a finanszírozást, merthogy szerinte egyenlőtlenség van ezen a területen.   • Hírek
  • Hírek