Lujza
-2 °C
13 °C

A jövőben akár börtön is járhat a kamudiplomák kiadásáért vagy a természetgyógyászati kuruzslásért

2019.11.12. 22:43 Módosítva: 2019.11.12. 23:14

A Kásler Miklós vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma benyújtott egy sor törvénymódosítási kérelmet [PDF] annak érdekében, hogy az oktatásban és az egészségügyben javítsák a szolgáltatások minőségét, és visszaszorítsák a bizonytalan minőségű szolgáltatásokat.

A legérdekesebb újdonságokat a büntető törvénykönyv és a felsőoktatási törvény tervezett módosításai tartalmazzák:

  • A jövőben szabálysértést követ el az, aki jogosulatlanul használ tudományos fokozatot vagy címet, vagy olyan tudományos címet vagy fokozatot adományoz vagy visel, amelyek megtévesztésig hasonlítanak valamelyik törvényileg szabályozott tudományos fokozat vagy cím nevére, rövidítésére.
  • A kuruzslásról szóló rendelkezés kapott egy részletes kifejtést. Eddig csak ennyi szerepelt itt: „Aki ellenszolgáltatásért vagy rendszeresen az orvosi gyakorlat körébe tartozó tevékenységet jogosulatlanul fejt ki, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” Ezt kiegészítették azzal, hogy milyen tevékenységek tartoznak az orvosi gyakorlat körébe. A hagyományos orvosi gyakorlaton túl a pszichoterápiás gyakorlat, valamint a nem konvencionális gyógyító és természetgyógyászati eljárások is ide tartoznak majd.
  • A hamis közokirat készítésének paragrafusát is pontosítja a mostani tervezet. A jelenlegi törvény szerint „Az a hivatalos személy, aki hivatali hatáskörével visszaélve a) hamis közokiratot készít, b) közokirat tartalmát meghamisítja, vagy c) lényeges tényt hamisan foglal közokiratba, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”. Ez a rész egészülne ki azzal, hogy aki hamis diplomát ad ki, az vétséget követ el, amiért két év szabadságvesztés is lehet a büntetése.

Ezeken felül ilyen apróságokra is kiterjednek a módosítók:

  • a gyógyszertárakban a jövőben tilos lenne nyitvatartási időben a kiadóablakokon keresztül kiadni a gyógyszereket,
  • korlátoznák azt, hogy a gyógyszertárak milyen gyakran és milyen messzire költözhetnek,
  • illetve azt is szabályoznák, hogy kik és hetente hány órában végezhetnek gyógyszerészi tevékenységet a gyógyszertárakban.