Jakab Orbánnak: Vállalná a hazugságvizsgáló gépet Mészáros Lőrinc vagyonával kapcsolatban?

DSC 0112
2019.11.18. 17:09 Módosítva: 2019.11.18. 21:30

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője kérdezte Orbán Viktort a hétfői ülés azonnali kérdések órájában. Jakab azzal kezdte, örül, hogy több hét lazsálás után betévedt a munkahelyére a miniszterelnök, ő pedig most a „nép hangját” hozta el neki. Majd feltett néhány kérdést, többek között: Orbán családja meg tudna-e élni a minimálbérből, illetve, Mészáros Lőrinc vagyonából hány milliárd az Orbáné,

„vállalja, hogy hazugságvizsgálóra kötve is válaszol erre a kérdésre?”

– kérdezte a Jobbikos képviselő.

Orbán válaszában azzal kezdte, a politikai szakmának „van egy nagyon előnyös tulajdonossága, időnként az emberek elmennek szavazni, és beárazzák a politikusokat. Majd felhívta Jakab figyelmét, a korábbi 20%-ból 2019-re 6%-ra jutott a Jobbik. Ezután idézett pár Gyurcsánytól elhatárolódós mondatot a Jobbiktól korábbról: „Gyurcsánynál lejjebb csak a pokol van, „a jobbik semelyik baloldali párttal nem fog össze. Ezután összeállnak vele, közösséget vállalnak vele, tette hozzá Orbán.

Jakab erre körülbelül megismételte ugyanazokat a kérdéseket, amire Orbán elsorolta, mekkorát nőttek a bérek 2010-hez képest, és hozzátette, hogy ők eredményeket is letettek az asztalra. Jakab kifogásolta az országgyűlési törvény szigorítását, ehhez Orbán elmondta, az ellenzék trágárságot, agressziót hozott be az ülésterembe, erre lépni kellett valamit. Majd elmondta, látott már olyan antikommunista pártot, ami összeállt Gyurcsányékkal, azóta alulról is szagolják az ibolyát, utalt az SZDSZ-re a miniszterelnök.

Az MSZP-től Harangozó Tamás a „Nép szava” címmel kérdezett, ami némi kuncogást váltott ki a túloldalon. Jakabhoz hasonlóan ő is „egyszerű választópolgárok kérdéseit” tette fel.

  • Mi van a 3000 milliárd forinttal, amit elvont a kormány a magánnyugdíjpénztárakból? Mikor lesz Orbán ígéretének megfelelően egyéni nyugdíjszámlája mindenkinek?
  • Miért emelték a köztársasági elnök fizetését a duplájára, miközben létszámstop van a közigazgatásban?
  • 5-700 milliárdos büntetést kapott a magyar kormány a korrupt rendszer miatt, így vissza kell fizetnie ezt az összeget az EU-nak. Ki vállalja ezért a felelősséget?
  • Ha a várba költözés rendben van, a kisvasút pipa, a stadionok már állnak, akkor jut-e végre az oktatásra és az egészségügyre pénz?

Orbán szerint az MSZP hiába beszél, hat megyében a közgyűlésbe sem jutott be.

A Fidesz-kormány nem vett el nyugdíjat – mint a szocialisták a 13. havit – hanem adott. (Harangozó felhívta a figyelmet, hogy az MSZP vezette be a 13. havi nyugdíjat, amelyet a válság alatt vont el, a Fidesz akkor 14. havi nyugdíjat ígért.)

Orbán sajnálta, hogy a Nép szava című kérdés nem egyben van, mert „akkor elhangozhatott volna, hogy az ország legnagyobb példányszámú napilapját egy oligarcha tulajdonolja és tartja el. Nem sok ez a képmutatásból? – kérdezte Orbán, aki szerint az is a szocialistákra jellemző, hogy Mészáros Lőrinctől várják az EU által kiszabott büntetés kifizetését. Pártdöntés nem születhet magánvagyonra – mondta Orbán, nem válaszolva arra, mi lesz a nyugdíjasok egyéni számláival és az EU-nak visszafizetendő összeggel.

Minket nem lehet megbüntetni

Gréczy Zsolt DK-s képviselő arról kérdezte Orbánt, amit Johannes Hahn, az Európai Bizottság regionális alapokért (is) felelős biztosa küldött az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottsága számára: súlyos hiányosságokat tártak fel a magyar közbeszerzési rendszer irányítási és ellenőrzési mechanizmusában. Ezért felkérték a magyar hatóságokat, hogy azonosítsák a brüsszeli auditorok által megállapított szabálytalanságokat, és tegyék meg a szükséges pénzügyi korrekciókat, vagy 10 százalékos átalánykorrekciót vessenek ki valamennyi szerződésre, írtuk meg. Gréczy szerint nem az egyszerű emberek pénzéből kellene kifizetni azt, amit Mészáros és haverjai lopnak.

Orbán a válaszában – mivel Gréczy 700 milliós büntetésről beszélt – azt mondta, Magyarországot senki, semmilyen büntetésre nem ítélte, egyetlen forint büntetést nem kell fizetnie, és egyetlen forintot sem veszített az uniós forrásokból. Orbán szerint a korrekció egy külföldi szó, de nem azt jelenti, hogy büntetés.

„Büntetésről nincs szó, technikai elszámolás van

– fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint az uniós pénzeket 113%-ra használjuk fel, „minket nem lehet megbüntetni, képtelenség, hogy egyetlen forintot is elveszítsünk.

Ugyanerről kérdezte a miniszterelnököt a jobbikos Z. Kárpát Dániel is, és első körben ugyanazt a választ kapta. Z. Kárpát azt mondta, nem azt állítják, hogy az uniós forrásból elveszett volna, hanem azt, hogy magyar pénzből kell pótolni a fentiek miatt, hogy lehívható legyen. Orbán szerint ha Magyarországot megilleti egy összeg, és azt mind megkapja, akkor egyetlen fillér sem veszett el. Z. Kárpát felvetette, hogy elegük van a „zenélő tehenészetekből, fitnesz-kutyaszalonokból, amikor nincsenek orvosok a kórházakban, utalt az uniós pénzek rossz felhasználására, mire Orbán azzal válaszolt, a kutyafitnesz, a 40 centiméteres kilátás az mind a Gyurcsányék ügye, így azt kérdezte Orbán a jobbikos politikustól, miért nem ülnek le, és beszélik meg.

Orbán szerint a kormány egyébként nem tesz különbséget EU-s pénzek és saját költségvetés között: „Van magyar pénz, meg ami nem a magyaroké – mondta Orbán, aki szerint sem EU-s pénzből, sem magyar költségvetési pénzből egyetlen fölösleges beruházást sem lehet csinálni, mindegyik, ami megvalósul, annak van értelme, mondta, nyilvánvalóan az Orbán-kormány alatt megvalósuló projektekre. Majd megismételte, semmilyen büntetést nem kell fizetnünk.

Orbán szerint a kormány azt tette, amit Karácsony is szeretne

Szabó Tímeával nyelvészeti kérdésbe bonyolódott Orbán. A Párbeszéd frakcióvezetője azt kérdezte, miért ígérte Orbán, hogy együttműködik az október 13. után ellenzéki vezetésűvé lett városokkal, ha több kezdeményezéssel megfojtani készül ezeket az önkormányzatokat, azzal, hogy építési hatósági jogköröket vonnak el tőlük, a maradékot is átadva a kormányhivataloknak, vagy azzal, hogy kezdeményezték: az iparűzési adó csak tömegközlekedésre legyen felhasználható.

„A jogszabályok olvasása sem egyszerű feladat: senki sem mondta, hogy iparűzési adót csak tömegközlekedési célra lehet felhasználni. Az van benne, hogy első helyen. Ha marad, szabadon fel lehet használni. Egy nyelvi félreértésből tulajdonít nekem rossz szándékot” – méltatlankodott Orbán, aki szerint megmosolyogtató, hogy az ellenzék még mindig diktatúrásdit játszik. „Néhány helyen önök elég jól szerepeltek, diktatúrában ez nem szokás. A győzelem sohasem végleges, és a vereség sohasem végzetes. Ez egy politikai verseny.”

Szabó válaszában nem azt mondta, hogy a tömegközlekedésre felhasználandó összeg teljes egészében lefedné az iparűzési adót, csupán azt kérdezte, mi szükség van akkor erre a kezdeményezésre.

Orbán szerint a válasz egyszerű: azért, mert a főpolgármester is a tömegközlekedést tartja a legfontosabbnak, ezzel egyetértve nyújtott be a kormány kezdeményezést az iparűzési adó felhasználására.

Gurmai szerint a Türk Tanács Orbán mutyija

Gurmai Zita az MSZP-től a Türk Iroda budapesti képviseletéről kérdezett. A szocialista képviselő szerint aggályos, hogy diplomáciai mentességet élvez a Türk Tanács európai képviselete, amelynek működését magyar költségvetési pénzből állják. Megfogalmazása erősen migránsozósra sikerült:

Miért nem kérdezi meg az embereket arról, hogy akarják-e, hogy török, azeri, kirgiz, kazah és üzbég személyek bármit megtehessenek az EU-ban?

Gurmai szerint nem diplomáciai kérdés a döntés, mert a magyar külkereskedelem aránya nem éri el a 2 százalékot ezekkel az országokkal. „Ez az ön mutyija a keleti haverokkal.

Nem önök írták ki a nagy plakátokra, hogy ha Magyarországra jössz, akkor be kell tartanod a törvényeinket? Miért adnak mentességet az iszlám haveroknak?

– kérdezte Gurmai, megfeledkezve arról, hogy ezek az országok alapvetően világi berendezkedésűek, még az a Törökország is, amelynek elnöke valóban rájátszik a vallásos érzelmekre, kifogás velük szemben inkább az autoriter berendezkedésük miatt lehet.

Orbán szerint semmi különleges nincs a Türk Tanács státuszában, mert a nemzetközi szerveknél ez teljesen törvényes. Az ENSZ irodája is így működik – igaz, azt nem válaszolta meg, mit vár a Türk Tanács budapesti képviseletétől.

Általános gyakorlat ez, az ENSZ magyarországi irodáinak egy részét is a magyar költségvetésből állják.

Gurmai szerint a Fidesz kihasználja az országot és az EU-t. „Kilóra eladják a magyar emberek biztonságát – vitte tovább Gurmai a migránsvonalat, amire Orbán hasonló szellemben reagált, mondván, ez mégsem szakmai, hanem durva politikai vita:

Az nem zavarja önöket, hogy Nyugaton hegyekben állnak a minaretek meg a dzsámik? Azok jó türkök, mert önök bevándorláspártiak, csak a diplomáciai képviselet nem jó?

Magyarországon vannak kunok, akiknek türk rokonságuk van – önök gúnyolódtak rajtuk, csak azért, mert keleti származásúak. Ha zsidókról beszéltek volna ugyanígy mi lett volna?” – kérdezte Orbán.

Adják meg a tiszteletet a jászoknak meg a kunoknak és minden magyarnak ebben az országban!

– mondta végül.