Távozott a pécsi önkormányzati lapoktól az eddigi főszerkesztő

2019.11.18. 19:28 Módosítva: 2019.11.18. 22:30

Bóka Máté Ciprián novembert 15-tel távozott a Pécsma és a Pécsi Hírek főszerkesztői posztjáról. A hírről a Szabad Pécs nevű portált hétfőn közleményben értesítette a pécsi önkormányzat. Mint írták:

A Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának tulajdonában lévő társaságnál betöltött munkaviszonya közös megegyezéssel szűnt meg, amelynek feltételeiről mindenben megállapodás született a távozó főszerkesztő és a cég ügyvezetője között.

Bóka Máté a szakmát a Dunántúli Naplónál, a komlói szerkesztőségben, majd Pécsett a lap gyakornokaként kezdte 2004-ben, aztán a pécsiújság.hu munkatársa lett. Páva Zsolt 2010-es polgármesterré választása után a Pécsi Kommunikációs Központ alá tartozó hírportál (Pécsma) és az ingyenesen terjesztett hetilap (pécsi Hírek) főszerkesztője lett. Bóka a 2010-es években (a „G-nap” előtt), majd a lap 2018-as, újabb irányváltása után a Magyar Nemzet pécsi tudósítója/külsős munkatársa is volt.

A Szabad Pécs úgy tudja, hogy Bóka Máté egy pécsi kormányközeli újságnál folytathatja karrierjét.

Pécset 2010-től irányította Páva Zsolt fideszes polgármester, aki viszont a második ciklusának végére annyira meggyengült, hogy a Fidesz vezetése egy „stratégiai testületet” ültetett a feje fölé, hogy irányítsa a várost. A kormánypárt reménye az volt, hogy az olimpiai bajnok vízilabdázó és a vízilabda-szövetséget vezető Vári Attila elnyeri majd a választók szívét. Azon kívül viszont, hogy ismert és jóképű sportoló, sok erénye nem volt Várinak: egyrészt nem volt még politikus soha, és nem is pécsi. Innentől hiába ápol jó viszonyt a párt fontos emberének számító Bánki Erikkel, hiába tolta alá az infrastruktúrát a pártközpont, csak 41 százalékot kapott, és vereséget szenvedett a korábban a város hőerőművét igazgató, 53,15 százalékot szerző Péterffy Attilától.

2019-11-18 19 35 24-Péterffy Attila - Photos.png
Fotó: Péterffy Attila Facebook

Az ellenzék a közgyűlésben is elsöprő győzelmet aratott, a pécsi önkormányzatban 17 mandátumot szerzett az ellenzéki összefogás, míg a kormánypárt mindössze nyolcat. A választást és az új közgyűlés megalakulását követően Péterffy elkezdte a pécsi ügyek feltárását, több, a város gazdálkodását szerinte hátrányosan érintő szerződést is felbontott és teljes átvilágítást ígért.