Tamás
-7 °C
8 °C

250 milliónyi visszafizetési kötelezettséggel vette át a fideszes polgármestertől Tiszatenyőt az új polgármester

tisztenyő.PNG
2019.11.19. 15:14

Mező József, Tiszatenyő új polgármestere, aki a fideszes Kazinczi István polgármestert váltotta az október 13-i választás után, a község Facebook-oldalán tett közzé egy listát, amin a település önkormányzatának visszatérítési kötelezettségei láthatók, amelyek lejárt, de félbehagyott projektek, lehívott, de másra költött pénzek miatt jöttek össze a bejegyzés szerint. A közel 250 milliónyi kintlévőségre pedig megjegyzi, nincs ennyi pénze az önkormányzatnak. 

A polgármester azt írja:

  • 7,6 milliót kellene fizetniük a Törökszentmiklós-Tiszatenyő Társulás Kistérségi Szociális Szolgáltató Központtal történt szerződésbontás miatt;
  • 253 ezret a törökszentmiklósi Egyesített Gyógyító-Megelőző Intézet és az önkormányzat között létrejött szerződésben betervezett támogatásra;
  • 12 milliót (plusz kamatok) egy olyan sportöltözői beruházásra elnyert támogatás visszafizetésére, amely projekt félbemaradt;
  • 70 milliót (plusz kamatok) egy szintén félbemaradt, a BM által támogatott baromfivágóhíd-beruházás miatt. Bár az önkormányzat a kivitelező cégek ellen feljelentést tett, ettől még a kincstárnak 2020. január 31-ig vissza kell fizetni a pénzt;
  • 39 milliót (plusz kamatok) egy lejárt, ám nem befejezett sertéstelep fejlesztési beruházás miatt, amire szintén támogatást nyertek el, de a pénz behajtása már a NAV-nál van;
  • 120 milliót (plusz kamatok), ami önkormányzati épületek energetikai fejlesztésére adott támogatás volt, a pályázatban fel nem használt pénzek nagy része azonban más célra lett felhasználva, a Pénzügyminisztérium eljárást kezdeményezett.

Összesen tehát közel 250 millió forintról, plusz kamatokról ír a polgármester, aki hivatalos levelében hozzáteszi:

„Az önkormányzat jelenleg nem rendelkezik azzal az anyagi háttérrel, amelyből ezen visszafizetési kötelezettségeket rendezni tudná. A felsorolt ügyek kapcsán több eljárás van folyamatban.”

Telefonon kerestük az 1600 fős Szolnok megyei település régi és új polgármesterét is, hogy megtudjunk néhány részletet a helyzetről. Illetve szintén telefonon próbáltuk elérni a fideszes Boldog Istvánt, a térség országgyűlési képviselőjét, hogy megkérdezzük, mit tud ezekről a projektekről.

Egyeztetés a belügyminiszterrel 

Frissítés: Boldog István az Indexnek az ügyről azt mondta, ő mint a térség országgyűlési képviselője mindent meg fog tenni, hogy a településnek segítsen. A választás óta a polgármesterrel többször is egyeztetett már, a problémás projekteket az új polgármester neki is jelezte. 

"Nyilvánvalóan az új polgármester és a testület nem tehet arról, ami itt történt"

- hangsúlyozta a képviselő, de hozzátette, hogy a történtek alapvetően nem az ő hatásköre, de mindenkinek, beleértve a kormányt is most az a legfontosabb, hogy a település működése ne kerüljön veszélybe.

Boldog azt mondta, ő azon dolgozik, hogy a település segítséget kapjon. Mivel alapvetően a Belügyminisztériumhoz tartoznak az önkormányzatok,

így időpontot kértek a belügyminisztertől egyeztetésre,

és bízik benne, hogy segíteni tudnak a településnek, de valódi garancia nincs arra sem szerinte, hogy a belügyminiszter tud segíteni ezekben, "ezek próbálkozások", fogalmazott. De látja, a polgármester összeszedte az ügyeket, így a konkrétumokkal már tudnak menni tárgyalni.

A kérdésre, hogy egyeztetett-e a korábbi polgármesterrel, akitől fontos információkat tudhatnak meg a besült projektek részleteiről, Boldog azt mondta, amikor megálltak ezek a projektek, akkor felkereste őt, és tájékoztatást adott a problémákról. Ő azt a tájékoztatást kapta például, hogy a megrendelt projekteknél a kivitelező nem végezte el a munkát, de az előleget sem hajlandó visszafizetni, de a kivizsgálásra megvannak a megfelelő szervek.

A korábbi polgármester azt kérte, írásban küldjük el a kérdéseinket, illetve a fenti listát, mivel nincs fent Facebookon: délutánra ígérte, hogy megnézi. Az új polgármestert pedig a hivatalában kerestük többször is, üzenetet hagytunk az elérhetőségünkkel, és hogy mi miatt kerestük. Amint bármelyikőjüktől visszajelzést, visszahívást, reakciót kapunk, frissítjük cikkünket.

Falugyűlés lesz

Az októberben megválasztott új polgármester, Mező József 2010 előtt dolgozott már az önkormányzatnál képviselőként, 2010 után vállalkozóként tevékenykedett. A Szoljon.hu-nak a választás után, október végén nyilatkozott, és már akkor beszélt a pénzügyi helyzetről:

Az átadás-átvétel során felmerült gazdasági problémákat minél hamarabb szeretném kezelni, mivel vannak olyan kormányhivataltól érkező követelések, melyek azonnali cselekvést kívánnak. Tehát a legfontosabb dolgomnak azt tartom, hogy ezeket kezeljem. Ezek részben meg nem valósult pályázatok, vagy részben megvalósult pályázatokból fennmaradó pénzek visszafizetését jelentik.

A visszafizetési kötelezettségekről szóló poszt után két órával egy újabb közlemény jelent meg, amiben a polgármester a település pénzügyi helyzetével kapcsolatban falugyűlés összehívását kezdeményezi, az időpontjáról pedig később ad tájékoztatást.