A XV. kerület ellenállási mozgalmat szervezne a kormány ellen

2019.11.19. 13:41

A XV. kerületi ellenzéki összefogás egy csütörtökön beterjesztendő nyilatkozattervezet alapján

ellenállási mozgalmat kezdeményezne a kormány önkormányzatok autonómiáját csorbító rendelkezéscsomagja ellen.

A „Mindenki a Tizenötödikért“ elnevezésű képviselőcsoport október 13-án kényelmes többséget szerzett a kerületi közgyűlésben; a frakcióvezető Tóth Imre keddi sajtótájékoztatóján jelentette be azt, hogy beterjesztik a „Szabad önkormányzatokat!“ címet viselő szöveget. Tóth a kerületi honlap szerint azt mondta:

Azt már 2010 óta tudjuk, hogy Orbán Viktor nem tekinti partnernek az önkormányzatokat, a múlt héten azonban az is kiderült, hogy csak álságos volt az együttműködési hajlandósága az új budapesti főpolgármesterrel. Blöff ezt, így hívják a pókerben.

Tóth Imre szerint Orbán Viktor semmit nem tanult október 13-ából és „csakis az önkormányzatok önállóságának, tevékenységi köreiknek a csorbítása a célja“.

Nyilatkozatunkkal jelezni szeretnénk, eljött az idő, amikor fel kell szólalnunk: elég volt az önkormányzati jogkörök 2010 óta tartó folyamatos megnyirbálásából, elég volt az önkormányzatok hűbérbirtokként kezeléséből. Más kerületekkel, településekkel közösen kell felszólalnunk és megálljt parancsolnunk a Fidesznek.

A benyújtott törvényjavaslatokkal a parlament fideszes többsége az önkormányzatok építésügyi hatósági jogkörét teljes mértékben átszervezné a kormányhivatalokhoz, az iparűzésiadó-bevételeket pedig a tömegközlekedés finanszírozására kötné le. A XV. kerületet vezető frakció első lépésben ezek visszavonását követeli.

A frakcióvezető kijelentette, szeretnék, ha Cserdiné Németh Angéla, az ellenzéki összefogás által támogatott polgármester a Fővárosi Közgyűlés elé is elvinné a nyilatkozatot, és hogy minél több testület csatlakozzon a kezdeményezéshez.  • Hírek
  • Hírek