Szilárda
2 °C
6 °C
Index - In English In English Eng

A jobbikos Jakab Péter a képviselői szigort teszteli, beleült Orbán székébe a parlamentben

2019.11.20. 12:29 Módosítva: 2019.11.20. 12:52

Szerdán Jakab Péter jobbikos országgyűlési képviselő beült Orbán Viktor miniszterelnök parlamenti bársonyszékébe. A kormányközeli Pestisrácok.hu szerint a „házelnök figyelmeztetése ellenére sem volt hajlandó kiszállni onnét”. Jakab húsz percet ült Orbán székében.

A jobbikhoz közeli Alfahír azt írja, hogy eközben a parlamentben az úgynevezett szájzártörvény parlamenti vitája zajlott.

A Jobbik frakcióvezetője vezérszónokként beszélt a törvényről. Ez az a jogszabály, amit a képviselők megfékezésére a fideszes többség várhatóan elfogad majd.

Jakab szerint azt még nem tudni, hogy milyen hosszú kitiltás illetve mekkora pénzbüntetés jár majd „a képviselői jogok szigorítása után, ha azt mondja a parlamentben, hogy ennyi bűnöző előtt még nem beszélt, ha Kövér Lászlót Kövér elvtársnak nevezi, ha Orbán Viktort közönséges lókupecnek hívja, vagy ha letesz az asztalára egy csomag száraztésztát“.

Jakab Péter ehhez hozzátette, hogy azt már „lehet tudni, hogy mennyibe kerül, ha beleül Őfelsége székébe, ugyanis a december 12-i vita után 1,2 millió forint büntetést kellett ezért fizetnie", írja az Alfahír. Ezután Jakab beült a kormányfői székbe, és onnan hallgatta Lukács László György frakciótársának a felszólalását.

A házelnök Jakab István felszólította, hogy álljon fel a székből, és azt is mondta, hogy az esetről tájékoztatni fogja Kövér László házelnököt. Jakab több mint tíz percig ült a székben.

Telefonon beszéltünk a képviselővel, aki azt mondta, az akciójával azt kívánta bizonyítani, hogy nincs az a jogszabály, amivel meg tudnák akadályozni őket abban, hogy kimondják az igazságot. Az igazság pedig az, hogy Orbán Viktor és kormánya az önkormányzati választások kudarca ellenére a diktatúra felé vezeti az országot, de őt is meg lehet fosztania  trónjától.

Szerinte amúgy ezért nem kaphat büntetést, hiszen nem akadályozott senkit, Orbán nem is volt az ülésteremben, de ahogy Kövért ismeri, mondta, ő tudja úgy alakítani a szabályok értelmezését, hogy ezért is büntetést szabjon ki rá.

Kocsis: Deviáns és provokatív magatartás

Az MTI tudósítása szerint a történtek után Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a  parlamentben szerdán történtek ismét világossá tették: szükség van az Országgyűlésről szóló törvény és a házszabály módosítására.

Kocsis szerint deviáns és provokatív volt Jakab magatartása, ami az Országgyűlés mindennapi munkájába nem fér bele. Arról beszélt, hogy a fegyelmi szabályok közé egyetlen új passzus sem került be, a meglévő szankciók váltak szigorúbbá, és ami eddig tilos volt, az ezután is az lesz. Szerinte képviselők tiszteletdíjának eddigi csökkentése láthatóan nem bírt kellő visszatartó erővel.