Nyomkövetőt kapott a nigériai társaságra támadó férfi

2019.11.21. 11:02

Noha a Fővárosi Főügyészség a bűnismétlés veszélye miatt letartóztatást kér arra a férfira, aki múlt hét szombaton este megtámadott egy nigériai társaságot a 17-es villamoson, a nyomozási bíró nem rendelte el a letartóztatást. Helyette a gyanúsított négy hónapra bűnügyi felügyeletbe került, nyomkövetőt kapott, nem hagyhatja el Budapest közigazgatási területét, és heti négyszer kell jelentkeznie a hatóságoknál, értesült az Index Rab Ferenctől, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjétől. A döntés nem jogerős, az ügyészség a letartóztatás elrendeléséért, a védelem a szabadlábra helyezésért fellebbezett. 

A 34 éves férfi szombaton este, a villamoson üvöltözött a társaság tagjaival, többek között azt kiabálta, hogy „csicska vagy", illetve hogy „te vagy vendég, én magyar, te nem vagy magyar”. Üvegekkel is hajigálta a munkából hazafelé tartó társaságot, egyiküket közelről is fenyegette, mire a támadást érzékelő fél lenyomta a férfi kezét, majd arrébb lökte őt.

Az esetről videó is készült, ami felkerült a Facebookra. Ezeket egy nő narrálja folyamatosan angolul, és többek között elmondja: borzasztó, hogy a villamoson többen is vannak, mégsem tesz senki semmit. 

„A videóban történtek az egyik legjobb barátnőmmel és kollégáival történt tegnap este Budapesten munkából haza fele menet. A bejegyzésem nem lázító jellegű. Nem azt akarom elérni, hogy feszültséget keltsek vele vagy bárkit megijesszek, csak azt, hogy legyetek figyelemmel és ha esetleg tudtok segíteni akkor segítsetek, mert tegnap este nekik sajnos senki nem segített a villamoson annak ellenére, hogy elég sok utas volt. Nem kell szembeszállni a támadóval (!) csak segítséget hívni. Megállíttatni a villamost és intézkedni. Csak isteni szerencse, hogy a barátnőm feje mellett csattanó erővel rá/rájuk célzott üvegek nem az arcán csattantak szét. Természetesen barátnőm hívta a rendőrséget, s ezt a villamos vezető is megtette. Azóta az elkövetőt már elkapták" – áll a facebookos videók melletti bejegyzésben.

A rendőrség a XI. kerületben, a Móricz Zsigmond körtéren elfogta a 34 éves férfit, majd kórházba szállították, emiatt akkor nem került sor gyanúsítotti kihallgatásra. Garázdaság miatt indítottak ellene eljárást, a Fővárosi Főügyészség ezután nem sokkal kezdeményezte a férfi letartóztatását, bűnismétlés veszélye miatt. A 24.hu úgy tudja, több büntetőeljárás is folyamatban van a férfi ellen lopás és más vagyon elleni bűncselekmények miatt.