Pedagógusdemonstráció lesz jövő szombaton

2019.11.22. 14:48

A gyermekek jövője érdekében címmel demonstrációt tart november 30-án Budapesten a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), több, az oktatás területén érdekképviseletet ellátó szervezet támogatásával – jelentette be a PSZ elnöke pénteken a fővárosban tartott sajtótájékoztatón az MTI híradása szerint.

A demonstrációról azután döntöttek, hogy a szakszervezetnek és a kormánynak a pedagógusok béremeléséről és a munkaterhek csökkentéséről folytatott tárgyalásai a szakszervezet által adott november 22-i határidőig, vagyis a magyar közoktatás napjáig nem vezettek eredményre – közölte Szabó Zsuzsanna. Mint mondta, arra a következtetésre jutottak, hogy a kormány részéről nincs elég politikai akarat az oktatás problémáinak megoldására.

Az esemény Facebook-oldala szerint a tüntetés jövő szombaton 14 órakor kezdődik a Kossuth téren, ahol elmondják a követeléseiket, így például azt, hogy a kormány adjon értékálló bért az oktatásban dolgozóknak, maradjanak közalkalmazotti státusban a szakképzésben dolgozók, vagy hogy csökkentsék a diákok és a pedagógusok munkaterheit.

Az együttműködő szervezetek: Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet, Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) és Európai Oktatási Szakszervezetek Tanácsa (ETUCE).

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma demonstrációra sorosozással reagált:

"A pedagógus és más szakszervezetek által ma bejelentett tüntetés, ismét az ellenzék és a Soros-hálózat politikai céljait, nem a pedagógusokat, pláne nem a gyermekeket szolgálja. Ugyanazok a szakszervezetek készülnek jövő héten tüntetésre, akik eddig is minden ellenzéki és Soros-hálózat által szervezett akció mögé beálltak"

- írják közleményükben.